10 STAPPEN NAAR EEN MAXIMALE DEELNAME AAN GROEPSLESSEN

STAP 1: DE GROEPSFITNESS MANAGER

Groepsfitness is hot! Ongeveer 30% van de fitnessclubleden traint in groepsverband. Daarom wordt sinds tientallen jaren in veel fitnessclubs systematisch gewerkt aan groepsfitness management (GFM), gericht op een maximale deelname aan groepslessen. Het is namelijk bewezen dat leden die vaker deelnemen, minder snel hun lidmaatschap opzeggen en dit heeft een positief effect op ledenbehoud.

Een hoge deelname aan en populariteit van groepslessen trekt ook potentiële leden aan en stimuleert bestaande leden om vrienden en familie mee te nemen. Het bouwen van een succesvolle groepslessen afdeling speelt dus een belangrijke rol!

Het verhogen van de kwaliteit en de kwantiteit (totale deelname) van groepslessen door actief management (GFM) heeft de volgende pluspunten:

 • Meer ledenbehoud
 • Trekt meer nieuwe leden aan
 • Creëert mond-tot-mondreclame
 • Zorgt voor meer stabiele resultaten
 • Enorme sociale energie in het centrum
 • Zorgt voor meer motivatie in het team

Een succesvolle groepsfitness afdeling opzetten
Voor elke fitnessclub is het dus heel belangrijk om een succesvolle groepsfitness afdeling op te zetten. Dit kun je doen door de volgende stappen te doorlopen.

STAP 1: GROEPSFITNESS MANAGER

STAP 2: VISIE & MISSIE

STAP 3: PROGRAMMA’S

STAP 4: DEELNAME & SCORE KAART

STAP 5: DOELEN

STAP 6: LESROOSTER

STAP 7: INSTRUCTEURS

STAP 8: OPLEIDING

STAP 9: GROEPSFITNESS RUIMTE

STAP 10: MARKETING & PROMOTIE

STAP 1 DE GROEPSFITNESS MANAGER

Even terug naar STAP 1 DE GROEPSFITNESS MANAGER. De eerste en belangrijkste vraag die je moet stellen is: wie gaat het doen? Het actief en toegewijd managen van de groepslessen heeft een enorme invloed op het succes van de club en dus heeft de groepsfitness manager een van de sleutelfuncties in de club.

Het commerciële succes van de groepslessen wordt bepaald door de totale deelname en dus is het verhogen van de totale deelname het belangrijkste doel van de groepsfitness manager.

Check hieronder de 10 gouden regels voor een succesvolle groepsfitness manager:

 1. Wees een gepassioneerde groepsfitness manager
 2. Ontwikkel een inspirerende visie en missie
 3. Creëer een aantrekkelijk programma-aanbod
 4. Houd de deelname consequent bij
 5. Stel realistische maar uitdagende doelen voor de deelname
 6. Werk constant aan het optimale lesrooster
 7. Werf de beste instructeurs die je kunt vinden
 8. Train en beoordeel je teamleden regelmatig naar een hoger niveau
 9. Ontwikkel de beste lesruimten die je kunt betalen
 10. Plan effectieve marketing voor je groepslessen

En bedenk:

 

Als één goede instructeur of trainer tientallen leden kan vasthouden, stel je dan eens voor wat voor een verschil een effectieve groepsfitness manager kan maken!

 

Dit is deel 1 van de serie ’10 stappen naar een maximale deelname aan groepslessen’. Binnenkort volgende de andere delen van de serie.

Wil je ook het maximale uit je groepsfitnesslessen in je club halen en meer weten over groepsfitness management? Neem dan contact op met de HDD GROUP via telefoonnummer +31 (0)416 33 43 15 of stuur een e-mail aan info@hddgroup.com.

Meer informatie?

Wil je ook je deelname aan groepslessen maximaliseren? Neem dan contact op met de HDD GROUP via telefoonnummer +31 (0)416 33 43 1 5 of stuur een e-mail aan info@hddgroup.com

Voorgestelde insights