Bied jij al FunXtion lessen voor senioren aan?

Een internationale studie door American College of Sports Medicine (ACSM)’s Health & Fitness Journal heeft aangetoond dat fitness voor oudere volwassenen opnieuw een belangrijk onderwerp is voor de toekomst van de fitnessbranche.

Ongeveer 20 procent van de Nederlandse ouderen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar is hulpbehoevend tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Boven de 85 jaar loopt dit percentage op tot 48 procent . Traplopen, boodschappen doen, opstaan vanuit een stoel of bed, het huis schoonmaken en zichzelf wassen en aankleden zijn de activiteiten waarbij als eerste problemen worden ondervonden. Onze lichamelijke capaciteit neemt tussen het dertigste en zeventigste levensjaar gemiddeld met 30 procent af. De helft van deze afname is toe te schrijven aan veroudering, de andere helft aan een inactieve leefstijl. Ondanks dat de effecten van regelmatige lichaamsbeweging uitgebreid zijn onderzocht en aangetoond, bewegen de meeste ouderen in de westerse landen onvoldoende. Slechts 24 procent van de Nederlandse ouderen boven de 55 jaar voldoet aan de beweegnorm nodig voor een effect van lichaamsbeweging: 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging gedurende minimaal 5 dagen per week. Ook op hoge leeftijd heeft deelname aan beweegprogramma’s een positief effect op lichamelijke functies.

De meeste trainingen richten zich op het verbeteren van één enkele lichaamsfunctie, zoals spierkracht, lenigheid of balans. Als het doel echter ligt bij het verbeteren van het Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL), dan is het trainen van meerdere lichaamsfuncties noodzakelijk. Functionele training is hier dan zeer geschikt voor.

Uit de Worldwide Survey of Fitness Trends bleek dat  ‘Fitness voor Senioren’ een trend is die zich richt op de fitnessbehoeften van babyboomers en oudere generaties. Deze generaties hebben over het algemeen meer te besteden dan jongere mensen en fitnessclubs kunnen profiteren van deze groeiende markt.

“Mensen leven langer, werken langer door en blijven veel langer gezond en actief. Deze trend maakt een sterke comeback en staat na jaren afwezigheid weer in de top 10 van fitnesstrends.”

Top 5 sporten van ouderen

In Nederland wordt iemand als sporter beschouwd als hij of zij ten minste twaalf keer in de afgelopen twaalf maanden heeft gesport. Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) sport één keer per week valt te lezen in de Rapportage sport 2017 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van de 50- tot 65-jarigen sport 67 procent minimaal twaalf keer per jaar. In de groep 65- tot 79-jarigen sport 55 procent minimaal twaalf keer per jaar.

Top vijf populaire sporten
50- tot 65-jarigen
Top vijf populaire sporten
65- tot 79-jarigen
  1. Fitness
  2. Hardlopen
  3. Tennis
  4. Zwemmen
  5. Yoga
  1. Fitness
  2. Zwemmen
  3. Tennis
  4. Gymnastiek
  5. Golf

 

 

FITNESS IS GOED ALS WE OUDER WORDEN.

Veel fitnessclubs over de hele wereld richten zich nu al op oudere leden en bieden ongelooflijke faciliteiten voor niet alleen ouderen, maar ook voor iedereen met mentale en fysieke beperkingen.

LiveWire Great Sankey Neighbourhood Hub in Warrington (UK) biedt inclusieve en toegankelijke fitness voor iedereen, in een vriendelijke omgeving.

Er worden activiteiten met een lage impact, rehabilitatie- en circuittrainingslessen aangeboden, rondom een Escape Octagon trainingsframe, kettlebells, suspension training en andere accessoires.

Manager Emma Hutchinson van LiveWire:
“Met de vergrijzing van onze bevolking neemt ook de behoefte aan toegankelijke, dementievriendelijke omgevingen toe en we zijn vastbesloten om het voortouw te nemen bij het ontwerpen en bouwen van voorzieningen hiervoor.”

FITNESS EN FUN IN VERZORGINGSHUIZEN en BEJAARDENHUIZEN

Andy Lewis richtte Ride! in 2011 op om fiets- en bewegingslessen en op maat gemaakte trainingen aan te bieden aan ouderen met een geestelijke gezondheidsbeperking, bijvoorbeeld dementie.

Vandaag de dag is Ride! een fitnessbedrijf dat gespecialiseerd is in het aanbieden van trainings- en fitnessprogramma’s in het hele spectrum van de geestelijke gezondheid en biedt lessen aan in gespecialiseerde mental health afdelingen, in verzorgingshuizen, in dementieafdelingen van verzorgingshuizen en aan particuliere klanten met geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, angst en verslavingen.

 

De 75-jarige Alan Gibbs, in zijn jonge jaren een fervent wielrenner, wilde van Land’s End naar John O’Groats fietsen op een indoor cycle in het verzorgingstehuis. Andy hielp hem bij deze uitdaging.

“Ik ben erg trots op Alan”, zei Andy Lewis. “Zijn inzet en betrokkenheid zijn ongelooflijk. We wilden dit zo echt mogelijk maken, dus ik heb me zorgvuldig aan de officiële Land’s End naar John O’Groats route gehouden en wat heuvels toegevoegd. We hebben ook veel plezier gehad in het bekijken bij welke pubs en bezienswaardigheden die we ‘passeren’ zouden kunnen stoppen.

“De mede bewoners van het verzorgingstehuis waren ook erg enthousiast. Ze vinden het heerlijk om Alan op de fiets zijn ding te zien doen en er hangt een geweldige sfeer in de kamer als ze hem toejuichen. Alan is een goed voorbeeld van wat er in een verzorgingshuis kan worden bereikt als je creatief denkt met het individu in gedachten. Het was een voorrecht om bij de ontwikkeling betrokken te zijn en getuige te zijn van Alan’s trots als hij een flinke afstand heeft afgelegd.”

Is de functionele trainingszone in jouw club ingericht voor oudere sporters? Zeker een overweging waard om ook deze oudere sporters meer bij functionele training te betrekken!

Laatste berichten