BODYPUMP: een workout met een geschiedenis

In Groepsfitness

BODYPUMP drijft spieren en mensen al jaren tot het uiterste en is de klassieker onder de groepsfitness. Vanaf de bescheiden eerste lessen in een gym in de kelder tot het grootste groepsfitness programma ter wereld. Dit is het verhaal van BODYPUMP.  

In de Mills familie stroomde het atletische bloed al járen voor dat de “Les Mills World of Fitness” werd gecreëerd. Phillip Mills is de tweede generatie die het familiebedrijf bestuurt en gelooft dat de authenticiteit achter BODYPUMP de reden is voor het grote succes. Toen Phillip’s vader, Les Mills, in 1968 de eerste ‘Les Mills World of Fitness’ gym in Auckland opende, waren bijna alle clubleden atleten. Les deed zelf mee aan vier Olympische Spelen tussen 1958 en 1972 en Phillip vertegenwoordigde Nieuw-Zeeland meer dan 10 jaar in atletiek.

 

Lang voordat BODYPUMP werd ontwikkeld, toen fitness voor de massa nog vooral bestond uit aerobics en tae bo, was de Les Mills familie en de gym al druk met krachttraining. De gym werd een omgeving vol professionele atleten en dat had automatisch effect op de krachttraining binnen de gym. Al snel werd er een simpele, maar populaire dumbbell les aangeboden, zodat álle clubleden met krachttraining aan de slag konden.

Wat bleek? De mensen waren dol op groepsfitness, maar waren op zoek naar iets meer uitdaging dan de stereotype aerobics lessen met leggings en beenwarmers.

les-mills-groupfit-class

Phillip Mills

De voordelen van deze vorm van krachttraining zorgden er al snel voor dat de les zó populair werd dat het bijna onmogelijk was om elke keer een nieuwe les te creëren. Dit probleem is de reden van het wereldwijde succes dat BODYPUMP vandaag de dag is.  Samen met zijn vrouw Jackie, ook een voormalig Nieuw-Zeelandse atleet en turnster, creëerde Phillip een groepsprogramma met barbells die alle voordelen van krachttraining in zich heeft.

BODYPUMP for every body

Tijdens de beginperiode van BODYPUMP was in Nieuw-Zeeland feminisme erg belangrijk. Vrouwen wilden hun kracht en zelfstandigheid ontdekken. Niet alleen mentaal, maar ook zeker fysiek. Met BODYPUMP wilden Phillip en Jackie het stigma dat vrouwen niet aan krachttraining moeten doen, doorbreken.

Dr Jackie Mills

Jackie wist dat krachttraining bekend stond als masculair en zogenaamd mannelijke, bulky en overdreven gespierde lijven creëerde. Maar zelf trainde ze al jaren, door haar carrière als turnster, met gewichten en kende ze juist de voordelen van deze trainingsvorm.

BODYPUMP werd ontwikkeld voor mannen en vrouwen, van alle leeftijden en voor alle fitnessniveaus. Een fitness workout die voor iedereen effectief is. De relatief lichte gewichten en vele herhalingen, zorgde ervoor dat deze workout geen onderscheid maakt in leeftijd en geslacht en voor iedereen een uitdaging is.

Als kampioenen van de ‘strong is the new skinny’ hype láng voordat het populair werd, benadrukte Jackie en Phillip al de ‘gains’ van krachttraining: van cardiovasculaire gezondheid tot flexibele gewrichten en een gezonde hormoonbalans. Dat deze vorm van trainen ook een geweldige shape voor zowel mannen als vrouwen creëert, komt daar nog bovenop.

BODYPUMP ging internationaal

Deelnemers realiseerden zich heel snel dat krachttraining in groepsverband met muziek ter ondersteuning en een motiverende coach véél leuker was dan alleen losgaan in het krachthonk. Met zoveel ‘goodness’ in een les, ging BODYPUMP al snel internationaal. Andere clubs raakten geïnteresseerd en wilden een BODYPUMP licentie. Eerst in Nieuw-Zeeland, vervolgens in Australië,  en daarna in de US en Europa. Tegenwoordig vind je BODYPUMP in meer dan 15.000 fitness- en healthclubs overal ter wereld en is daarmee het populairste groepsfitnessprogramma ooit.

PUMP
BODYPUMP learning and teaching

Om er zeker van te zijn dat BODYPUMP een world-class workout blijft, zorgt Les Mills International ervoor dat het altijd en overal op de hoogte is van wereldwijde fitness onderzoeken en belangrijke trends. Phillip en Jackie’s zoon, Les Mills Jnr., trad in de voetstappen van zijn opa en vader en zag in Los Angeles dat de volgende generatie van atleten werd getraind volgens het HIIT principe. Deze inzichten waren het begin van de GRIT Series.

Niet alleen creëerde Les Jnr. een compleet nieuw programma, hij deelde de informatie over deze manier van trainen ook met het programma BODYPUMP. En hoewel BODYPUMP niet alle ingrediënten van een échte HIIT workout heeft, kon het zich wel ontwikkelen volgens deze trends. Het uitdagen van de deelnemers om harder te werken in korte pieken, met nog steeds relatief lichte gewichten, zorgde ervoor dat BODYPUMP zich aanpaste zonder de kern uit het oog te verliezen.

SMART TECH

Met deze verandering werd ook de behoefte naar andere trainingsmaterialen sterker. Wat begon met een experiment en onderzoek naar multifunctionelere materialen, eindigde als een dumbbell en barbell ineen:  de Les Mills SMARTBAR. Het grootste voordeel van de SMARTBAR zijn de tanden die snelle wisselingen mogelijk maken om het meeste uit de workout te halen. Het schakelen tussen de gewichten was nog nooit zo gemakkelijk.

Instructeurs gingen de kennis en wetenschap achter het programma met de deelnemers delen en legden uit hoe en waarom spieren reageren op een bepaalde beweging. Bijvoorbeeld, uitleggen wat ‘time under tension’ betekent of hoe je je lijf kunt verrassen door alleen maar de richting van een oefening te veranderen. De wens om te onderwijzen gaat helemaal terug naar de basis waar de “Les Mills World of Fitness” op gebouwd is.

 

ledenwerving groepslessen

Voorgestelde insights