Branding: It’s all about experience and people!

In Fitness

Een gemiddelde personal training sessie kost ongeveer €60,-. Wat maakt personal trainers nou zo verschillend dat sommigen 50% meer vragen voor een sessie?

Hetzelfde verhaal

Waarom ga je tijdens een stedentrip toch vaak naar dat restaurant met die bekende naam of herkenbare look in plaats van dat onbekende tentje? Hoe kan het zijn dat bedrijven die eten of frisdrank verkopen ook T-shirts kunnen verkopen en dat popsterren ook parfums op hun naam hebben staan ?

Branding

De antwoorden op deze vragen hebben allemaal te maken met branding. Een makkelijke manier om branding te beschrijven is door een quote te gebruiken van Scott Bedburry. Scott was zeer betrokken bij het creëren van twee merken die je waarschijnlijk wel bekend voorkomen: Nike en Starbucks.

“A great brand taps into emotions…. Emotions drive most, if not all, of our decisions. A brand reaches out with a powerful connecting experience. It’s an emotional connecting point that transcends the product…”

De meeste mensen denken bij branding aan logos, coole quotes en advertenties, zich niet realiserend dat er veel meer bij komt kijken.

Waarom je als personal trainer verstand moet hebben -, en gebruik moet maken van branding? Om deze vragen te beantwoorden, moet je goed kijken naar je inkomen en naar je bedrijf en jezelf het volgende afvragen:

• “Ben jij de duurste personal training in de omgeving?”
• “Zit je planning helemaal vol en/of heb je een wachtlijst?”
• “Wat maakt jouw anders dan andere Personal trainings?”
• “Wat kunnen klanten verwachten als ze bij jou een trainingssessie boeken”
• “Wat is de doelgroep die je wilt bereiken?”

1200x600-mega-pt-event-2-2016-programma

Associëren

Tegenwoordig kopen we niet zomaar een product, we kopen een gevoel en een merk. Dat gevoel zorgt ervoor dat mensen ook bereid zijn om meer voor het merk te betalen. Met dit in gedachte weet je dus dat het voor trainers voordelig kan zijn, om jezelf te associëren met grote en bekende merken. Waarschijnlijk doe je dit al enigszins, bijvoorbeeld met Les Mills, CrossFit of een andere bekende sport en maak je hier al dan niet bewust ook reclame voor, of je presenteert het binnen je club of binnen je sociale netwerk. Dan ben je bezig met ‘branding door associatie.’

Virgin en Disney: wat doen zij zo goed?
Het kan een (groot) bedrijf jaren kosten om waarden en imago te vinden en goed weg te zetten binnen de organisatie. Een goed voorbeeld van een merk die zich door alle markten succesvol heeft geïmplementeerd als brand en daardoor zeer succesvol is als product is Virgin. Disney is overigens ook het toppunt van branding.

Virgin is everywhere
Virgin heeft het voor elkaar gekregen op allerlei verschillende markten zijn brand weg te zetten. Ze zijn gestart als platenmaatschappij en communiceren en uitgegroeid tot bedrijven als luchtvaartmaatschappijen, frisdrank en alcoholische dranken, in de fitness branche, in de financiële sector, mobiele telefonie en nog veel meer.

De waarden en het imago van Virgin zijn heel duidelijk en stabiel, ongeacht wat ze verkopen of welke service zij verlenen. Alle beslissingen van design, service, recruitment of producten zijn gebaseerd op dezelfde waarden, namelijk:

– Competitieve uitdagingen
– Prijs kwaliteit verhouding
– Plezier
– Innovatie
– Klantenservice

800-gedragsverandering-02

Disney: Where dreams come true

Disney deelt veel van dezelfde waarden die ik persoonlijk ook erg waardeer. Ze zijn naar mijn mening het bedrijf dat entertainment het beste verzorgt. En experience en entertainment wordt ook steeds belangrijker voor de fitnessindustrie. It’s all about experience and people!

Laatste berichten