De kracht van bedrijfscultuur: Hoe onderscheid jij je van andere PT studio’s?

Personal Training is hot! Bovendien is personal training een vrij beroep. Het is daarom niet vreemd dat de PT Studio’s als paddenstoelen uit de grond schieten. Hoe houd jij je als PT Studio staande in deze massa en hoe zorg je ervoor dat je opvalt?

Cultuur

De cultuur, ook wel attitude genoemd, binnen jouw bedrijf hangt wat mij betreft nauw samen met de visie die je uitdraagt en de ‘look and feel’  van je studio in combinatie met alle hardware. Natuurlijk ben je een goed opgeleide, ervaren personal trainer en heb je veel tijd, geld en energie geïnvesteerd in je concept, je studio en materialen. Maar is dat wel genoeg? Je collega om de hoek heeft namelijk ook mooie spullen en heeft praktisch dezelfde opleidingen afgerond. Hoe zorg je dan dat klanten toch voor jou kiezen?  De manier waarop jij je studio aanstuurt is een belangrijke factor voor succes.

Het Waarom

Waarom zouden klanten voor jou kiezen? Voordat ik deze vraag beantwoord, wil ik je graag eerst over het volgende laten nadenken. Waarom ben je een PT Studio begonnen? Met welke gedachtegang en met welke passie? Als je deze vragen kan beantwoorden, dan is de volgende vraag; Wat wil je bereiken? Gevolg door; Voor wie doe je het? Wie wil je graag bereiken?

Het beantwoorden van de Waarom en Wie vragen, vormt de cultuur van jouw onderneming, welke je moeten uitdragen binnen jouw PT Studio. Een grote groep klanten kiest namelijk niet met het hoofd, maar met het hart. Ze kunnen vaak niet uitleggen waarom ze voor jou kiezen, ‘het voelt gewoon goed’. Dit kun je bereiken door te blijven communiceren vanuit het waarom.

Hoe zorg je dan dat klanten toch voor jou kiezen?

De markt is zoals je weet enorm aan het groeien en de concurrentie ligt op de loer. Bepaal daarom de manier waarop jij je studio aanstuurt en bepaal daarmee je succes. Jouw klanten komen voor een unieke, vertrouwde sfeer en net dat stukje extra aandacht wat jouw studio anders maakt dan anderen. Jij bent als ondernemer hét rolmodel voor de trainers die bij je werken. Jouw klanten komen niet alleen voor een kwalitatief goede training, want die kunnen ze ook bij je collega om de hoek krijgen. Zij zijn voornamelijk op zoek naar een stukje herkenning, erkenning en vertrouwen. Het is daarom van belang dat jouw medewerkers de bedrijfscultuur exact kopiëren, zodat elke klant op dezelfde vertrouwde manier wordt geholpen en behandeld.

Loop ik hierdoor dan juist geen klanten mis?

Het fijne van het communiceren van jouw cultuur is dat je klanten aantrekt die dezelfde waarden en interesses hebben. Hiermee maak je automatisch een selectie in de doelgroep, waardoor er ongetwijfeld klanten zijn die afhaken omdat ze zich niet kunnen identificeren met jouw studio. En dat is goed, want je kan niet iedereen in de markt pleasen. Je hoeft geen prijsstunter te zijn of duizend USP’s of fancy apparatuur te hebben wat jouw club mooier, cooler of beter maakt. Het is uiteindelijk de cultuur die doorslaggevend is, waardoor je een hechte community in en rondom jouw PT Studio kan opbouwen.

Hoe pak ik dit aan? 

De vraag die je jezelf moet stellen is wat je wilt uitstralen binnen jouw Personal Training Studio. Hoe vertaal jij je visie naar zichtbare details waardoor jouw leden deze cultuur kunnen ervaren? Hoe zou een lid een bezoek moeten ervaren en hoe moet hij of zij zich daarbij voelen? Wil je jouw eigen persoonlijkheid of werkervaring in deze cultuur terugbrengen? Heb je bijvoorbeeld een militaire achtergrond of ligt je interesse meer op het gebied van dans, dan kun je dit door middel van details laten terugkomen in jouw studio. Wil je een gezellige huiskamersfeer neerzetten waar mensen graag blijven hangen voor een praatje en een bakje koffie, of straalt jouw studio een stukje mindfulness en rust uit? Wil je liever een toegankelijke en familiaire sfeer, of ga je voor een exclusieve privé setting waar kwaliteit en service voorop staan? Heb je een specialisatie in voeding, dan kun je het ‘health’ aspect verwerken in je cultuur. Je kunt het helemaal zelf bepalen, het is belangrijk om dit goed te documenteren. Dus door de belangrijkste waarden goed vast te leggen en hier ook kritisch op te zijn en eraan herinnerd te worden. Ook tijdens het werven van personeel is het belangrijk om mensen te selecteren die van nature al dezelfde waarden en affiniteit hebben met jouw bedrijfscultuur. Zo kun je de bedrijfscultuur perfect in stand houden en jouw PT Studio uitbouwen tot een groot succes.

Op de hoogte blijven van de laatste PT Insights? Meld je hier aan voor de mailinglist.

    Mijn naam is Arjan Peeks, werkzaam als Accountmanager bij de HDD GROUP. De missie van HDD GROUP is om fitness professionals, en dus ook personal trainers, nog succesvoller te maken. Dit doen we onder andere door kennis over te brengen en totaal oplossingen te bieden. Hier wil ik me graag voor inzetten!

    Het is altijd van belang om je kennis up-to-date te houden. Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je graag je salesvaardigheden verbeteren? Neem dan gerust contact met me op.

    Laatste berichten