De toekomst van fitness

In Fitness, Training, Trends

In dit artikel delen we resultaten met je uit een recent Engels rapport over de ontwikkeling van boutique fitness en hoe technologie ‘Fitness 2.0’ zal helpen ondersteunen. Waarom zijn trends uit het Verenigd Koninkrijk zo belangrijk? Door jarenlange ervaring is gebleken dat het VK een voorlopersrol heeft in Europa. Na een aantal jaren zetten de ontwikkelingen zich door op het vaste land.

 

Belangrijkste bevindingen uit recente rapport over boutique fitness

De fitness wereld is de afgelopen jaren enorm geëxplodeerd en de consument zal uiteindelijk de winnaar zijn. De consument krijgt steeds meer keuzes, zowel op het gebied van boutique clubs als de programma’s die ze aanbieden. Dit ontwikkelt zich in een heel snel tempo. De ‘fitness cocktails’ – waar leden meerdere lessen achter elkaar kunnen nemen – maken een opmars. We zien al merken die de consument aanmoedigen een les te volgen – bijvoorbeeld indoor cycling, HIIT, boksen, functionele training of iets anders – en vervolgens meteen een mind/body les instappen. Dit scala en de ‘dubbele dosis’ fitness zal enorm populair worden, zowel in boutiques als in fitnessclubs die virtual fitness aanbieden.

Wat vertelt de opkomst van boutiques ons over de moderne fitness consument?

De cijfers wijzen uit dat de mensen die er gebruik van maken – met name de millennials en Gen Z – graag iets te kiezen hebben, en ze willen niet vast zitten aan contracten. Het trekt ze dus erg aan om voor een boutique club te kiezen, zelfs als dat meer kost. Om succesvol te zijn moet je het bredere publiek aantrekken en je moet een boeiende ervaring aanbieden, zodat ze terugkomen voor meer. Een functionele zone zou hier perfect bij passen. FunXtion biedt leden korte, effectieve functionele training sessies met een grote funfactor en met de kracht van technologie.

Hoe zal de boutique-wereld zich waarschijnlijk gaan ontwikkelen?

De komende drie jaar zullen er meer fusies en overnames plaatsvinden en zal er een veel extra geld in de branche worden gepompt. In Londen en in de VS zien we enorme investeringen in de boutique branche. Het is interessant dat deze investeringen afkomstig zijn van hotelhouders en vastgoedontwikkelaars, bekende sporters en huidige wereldkampioenen in het boksen. Het zijn niet alleen durfkapitalisten en hedgefondsen die het geld leveren – iedereen investeert.

Welke impact heeft deze explosie in de boutique wereld op de bredere fitness markt?

In het Verenigd Koninkrijk is een significante groei van groepsfitness zalen in alle 7.000 clubs van dat land. 62% van de stand alone clubs beschikt over een groepsfitness studio. Het percentage van openbare clubs met groepsfitness studio’s ligt met 72% nog hoger. Er worden dus in deze studio’s veel verschillende programma’s aangeboden, met een beter besef dat programma’s van een hoge kwaliteit de sleutel zijn tot het verhogen van de opkomst en ledenretentie. Het is een trend in het Verenigd Koninkrijk, maar ook wereldwijd.

Hoe kunnen traditionele clubs de competitie aangaan met boutique clubs?

Veel traditionele clubs doen het al erg goed door sterker in te zetten op hun groepsfitness aanbod en door in te spelen op hun extra faciliteiten die boutiques niet hebben. Ondernemers als David Lloyd en Bannatyne hebben ‘club in club’ aanbod ontwikkeld om met boutiques te concurreren en dit is een groot succes. Hieronder valt ook het inrichten van een geweldige functionele ruimte met hoogwaardige materialen onder. Het is ook goed om te bedenken dat de economie van het boutique model betekent dat we op een bepaald moment een punt bereiken waarop we aan de grens zitten van het aantal mensen dat bereid is om boutique prijzen te betalen voor een individuele fitness ervaring.

Wat is de rol van social media in het vormgeven van de nieuwe fitness markt?

Jarenlang hebben clubeigenaren mobiele telefoons in clubs proberen te verbieden. Nu willen ze niets liever dan dat je je telefoon pakt en foto’s maakt en deelt. Boutiques hadden al snel de marketing potentie van social media door – met name op Instagram, waar de betrokkenheid vaak veel hoger is dan op andere kanalen – en zorgden er dus voor dat hun clubs chic en ‘deelbaar’ waren ingericht.

Veel traditionele clubs lopen een beetje achter in hun bewustzijn van de potentie van zowel YouTube als Instagram – deels omdat het meer tijd kost om het goed en kwalitatief uit te voeren. De andere reden is dat ze niet precies weten hoeveel content van gebruikers er op hun social media kanalen zichtbaar zou moeten zijn ten opzichte van ‘branded content’ van hoge kwaliteit. Dit zijn lastige vragen en verschillende club modellen zullen deze op verschillende manieren aanpakken.

Laatste berichten