Eiwitrijk is hot!

In Fitness

Eiwitrijke diëten winnen aan populariteit en naast experts waarderen ook steeds meer clubleden de eiwitten op hun bord. Maar hoe zit dat eigenlijk? Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor sporters?

De achtergrond van eiwitten

Een gram eiwit levert 4 calorieën op en bestaat uit verschillende (essentiële en niet-essentiële)  aminozuren. Het lichaam kent 20 aminozuren, 8 daarvan zijn essentieel en worden niet door het lichaam zelf gemaakt. Deze moeten uit voeding komen.

Essentiële aminozuren

  • Valine
  • Fenylalanine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Tryptofaan
  • Threonine
  • Histidine*

*Histidine is alleen essentieel voor kinderen.

Eiwit voor spieren
Eiwitten zijn belangrijk voor herstel, het behoud van je spieren en het opbouwen van (meer) spiermassa! Eiwitten staan namelijk bekend als bouwstoffen en zijn precies wat je spieren nodig hebben na een zware training (bijvoorbeeld GRIT Strength, BODYPUMP). Na binnenkomst worden eiwitten afgebroken tot aminozuren die vervolgens aan het werk worden gezet om de getrainde spieren te helpen herstellen. Als je spiermassa wilt opbouwen, moet je zorgen dat je eiwitinname voldoende is, anders is de kans groot dat je, door de krachttrainingen, spiermassa verliest.

Eiwit voor afvallers
Eiwit is ongelooflijk belangrijk voor gewichtsverlies, wat overigens nog steeds een van de voornaamste motieven is om te beginnen met sporten. Het opschroeven van je eiwitten kan het metabolisme namelijk een enorme boost geven en je hongergevoel verminderen. Het belangrijkste bij een eiwitrijk dieet is het vermogen van eiwit om het hongergevoel te verminderen – je voelt je ‘gevulder’ dan na het eten van vet of koolhydraten. Hierdoor eet je gemakkelijker minder en heb je toch een verzadigd gevoel. Dit zorgt voor minder (onbewuste) eetmomenten en heeft vaak positief effect op je algemene eetgedrag!

Naast het feit dat eiwitten onmisbaar zijn, hebben ze belangrijke voordelen voor sporters en dragen ze bij aan bij afvallen. Hoogste tijd dus om een paar misvattingen over eiwitten uit de wereld te helpen. Hier zijn de juiste feiten:

Het eten van eiwitten is niet gebonden aan een bepaalde tijd.

Voor, tijdens of meteen na een workout: alles is goed! Onderzoek wijst uit dat de tijd waarop we eiwitten innemen minder belangrijk is dan we altijd gedacht hebben. Het eten van eiwitten geeft je aminozuur-niveau in je bloed namelijk enkele uren een boost. Dus geen stress als je altijd dacht dat je maximaal 15 minuten na je workout eiwitten moest eten. Wat echt telt, is de hoeveel eiwitten die je dagelijks eet.

Gras gevoerd, biologisch vlees is de extra kosten waard.

Het vlees van dieren die alleen gevoerd zijn met gras, bevat tot vijf keer meer Omega-3 dan runderen die gevoerd zijn met granen. En het bevat twee keer zoveel linolzuur (CLA), een gezond type vet. Dus je bent wat je eet, zelfs als je een koe bent!

Het eten van meer eiwitten beschadigt je nieren niet.

Onze nieren hebben altijd stress. Dat is nu eenmaal zo. Om het simpeler te zeggen: nieren filteren afval uit onze bloedbaan en maken urine aan. Als je gezonde nieren hebt dan brengt een eiwitrijk dieet je op geen enkele manier schade toe. De twee belangrijkste risicofactoren voor nierfalen zijn een hoge bloeddruk en diabetes. Een hogere eiwitinname heeft een positieve invloed op zowel bloeddruk als diabetes.

Dit alles maakt duidelijk waarom eiwitten op dit moment zo populair zijn. Maar eet niet alleen tijdelijk meer eiwitten alsof je met een dieet bezig bent, het is echt een way of life! Slim gebruikmaken van de kracht van eiwitten, samen met regelmatig sporten, helpt je om je doelen te bereiken. Meer eiwitten met veel verschillende groenten, goede vetten en minder geraffineerde  koolhydraten zijn echt de beste brandstof voor je lichaam!

Meer informatie?

Heb je nog vragen hierover? Neem dan contact op met HDD GROUP via telefoonnummer +31 (0)416 33 43 15 of stuur een e-mail aan info@hddgroup.com.

Voorgestelde insights