Fitness saai? Niet met functioneel trainen!

In Fitness

Hoewel veel mensen aan fitness doen of willen doen, is de manier waarop fitness in veel fitnessclubs wordt aangeboden niet langer houdbaar. Fitness, in de zin van individueel trainen met grote apparaten, wordt als saai ervaren, doelen worden vaak niet behaald, er is weinig sociale interactie en het plezier in de training ontbreekt.

De meeste mensen stoppen daarom vaak al snel met fitnesstraining. Wat je geen energie geeft, of waar je geen plezier uithaalt, daar stop je vroeg of laat mee. Om ervoor te zorgen dat veel leden niet vroegtijdig afhaken, zijn veel fitnessclubs op zoek naar (nieuwe) trainingsvormen met de volgende eigenschappen:

  • Sociale interactie
  • Personal Training gevoel
  • ‘Uit je hoofd’ gaan
  • Fun, beleving & plezier
  • Gevarieerd en functioneel

Trainen zonder af te haken
Een training die aan alle bovengenoemde eigenschappen voldoet, is Speed, Agility en Quickness training, kortweg SAQ-training, genoemd. SAQ-training wordt al jarenlang als trainingsvorm gebruikt voor atleten en wordt over het algemeen uitgevoerd met alleen ons eigen lichaamsgewicht, hoewel we soms ook gebruikmaken van bijvoorbeeld gewichtsvesten. Het gaat meer om de middelen die we gebruiken om ons lichaam obstakels, verandering van richting of weerstand te bieden, waardoor deze vorm van trainen leuk en doeltreffend is voor iedereen.

SAQ zorgt voor het ontwikkelen van meer balans, kracht, coördinatie en natuurlijk snelheid, beweeglijkheid en reactievermogen. Je zult een groot verschil zien in het algemene coördinatieniveau van leden en hun vermogen om afzonderlijke taken goed uit te voeren.

Speed
We definiëren Speed als de snelheid “rechtdoor”, de mogelijkheid om van punt A naar punt B te komen in een zo kort mogelijke tijd.

Agility
Agility wordt gedefinieerd als het vermogen om te vertragen, te stabiliseren, te versnellen en van richting te veranderen zonder het verlies van een goede lichaamshouding, snelheid, kracht en balans.

Quickness
Met Quickness wordt reactiesnelheid bedoeld. Het vermogen om op visuele, auditieve en kinesthetische feedback te reageren zonder aarzeling en met maximale productie van kracht in alle vlakken van de beweging tijdens functionele bewegingen.

Het doen van SAQ-oefeningen is om allerlei redenen erg goed voor onze algemene motorische vaardigheden. De meeste mensen associëren dit soort training met atleten, en kiezen er daarom vaak niet voor omdat ze denken dat het te moeilijk en boven hun petje is. Maar SAQ is bedoeld voor iedereen en wanneer er goed opgebouwd wordt, kunnen we een deelnemer met zeer eenvoudige oefeningen laten beginnen en snel laten doorgroeien.

Uiteindelijk is iedereen gemaakt om in verschillende richtingen te lopen, te rennen en te bewegen. Onder het belangrijkste SAQ-materiaal vallen speedladders, hordes, pionnen, speed resistors, reaction balls, medicineball reactors en plyometrische boxen. Deze zijn allemaal eenvoudig op te stellen, kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan oefeningen en zijn zeer kostenefficiënt.

Door de aard van deze trainingsmiddelen worden leden niet alleen fysiek, maar ook mentaal uitgedaagd, waardoor het een fantastische manier is om mensen kennis te laten maken met de werkelijke effecten van een speelse training.

FunXtion
Het FunXtion-concept is een functioneel trainingsconcept dat voldoet aan de nieuwe behoeften van clubs, instructeurs én leden. In dit concept ligt de nadruk niet op groter, sneller en slanker, maar op het leuk en speels maken van fitness. Dit houdt jouw klanten gemotiveerd en maakt de kans dat zij resultaten boeken groter. Uit onderzoek is gebleken dat als leden (sneller) resultaten boeken, ze ook langer lid blijven. Win-win dus!

Wil je meer weten over functioneel trainen of over het FunXtion-concept? Neem dan contact op met de HDD GROUP via telefoonnummer +31 (0)416 33 43 15 of stuur een e-mail aan info@hddgroup.com.

Bewaren

Voorgestelde insights