Haal nog meer uit jouw groepslessen!

In Alles, Groepsfitness

Jan Schilders, salesmanager bij HDD GROUP, merkt dat groepsfitness in veel clubs een uitdaging is. “Het is belangrijk dat er strategisch wordt nagedacht over welke lessen wanneer en door wie gegeven worden.” Jan vermoedt dat veel clubmanagers simpelweg een gebrek aan tijd en focus op dit onderwerp hebben. Hij adviseert om iemand aan te wijzen in de club die zich focust op groepsfitness in de club, een groepslescoördinator. Een strategische keuze: een groot deel van de leden doet graag groepslessen en blijft bovendien langer lid ‘van de club’.

Maak iemand verantwoordelijk!

Het is een goed idee om per club iemand aan te wijzen die verantwoordelijk is voor groepsfitness. “Een vlagdrager die zich helemaal kan richten op het succesvol maken van dat stukje in de club. Als er meer focus is merk je ook gelijk dat de groepslessen nog beter bezocht worden”, geeft Jan als belangrijke tip. Deze vlagdrager kan bijvoorbeeld de bezetting in de gaten houden, of bij tegenvallende resultaten kijken wat verbeterd kan worden. “Dan zijn er verschillende knoppen waar je aan kan draaien. Ligt het aan het tijdstip, de instructeur, of wellicht past het programma niet goed bij de doelgroep van de club.” Een andere tip is daarom: meten. Hou het aantal deelnemers bij, dat maakt analyse een stuk eenvoudiger en dan kun je beter sturen, omdat je weet wat wel en wat niet werkt. Met het meetbaar maken definieer je succes – zonder bezettingsgraden afgezet tegen de capaciteit van jouw leszaal kun je nooit zeggen of jouw groepsfitnessafdeling wel of niet succesvol is. Zet targets en deel deze met het hele team.

Goed ontvangen!

Zelf kijkt Jan bij clubs naar de propositie. “Wat is je missie en visie? Waar sta je voor en waar wil je naartoe? Samen kijken we dan naar welk programma goed past bij een bepaalde doelgroep. Hoe kun je die doelgroep aantrekken?” Er zijn wel wat vuistregels die voor elke club gelden – zoals hierboven vermeld -, maar het is ook veel maatwerk. Groepslessen worden doorgaans door deelnemers goed ontvangen: nog een motivatie om dit in goede banen te leiden. De deelnemers zijn zeker een uur onder de pannen en het groepsverband werkt motiverend.

Laatste berichten