Health & Sports Club Westduin geeft tientallen outdoor FunXtion workouts per week!

In Fitness

Helaas moeten de deuren van fitnessclubs nog langer gesloten blijven. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om als fitnessclub outdoor activiteiten aan te bieden. Health & Sports Club Westduin in Den Haag biedt leden met veel succes onder andere outdoor FunXtion workouts aan. Hier willen we natuurlijk meer over weten! We spraken met eigenaar Ingmar van Oeveren.

Hoe ben je op het idee gekomen om outdoor FunXtion workouts te gaan geven?

Voor corona waren onze FunXtion lessen altijd erg populair: functionele trainingen die overzichtelijk lang duren (maximaal 30 minuten), gezellig zijn en qua intensiteit voor iedereen te doseren. Tijdens de eerste lockdown zijn we hiermee gestart, al was er toen meer vrijheid. In deze tweede lockdown hebben we de trainingen zo gemaakt dat je met weinig materialen (dus weinig contact) tóch een serieuze workout kan maken. Bij de circuittrainingen draaien we nu niet door, maar staan volledig klaar in je eigen box! We hebben één groot voordeel: al onze instructeurs kunnen overweg met FunXtion en de FunXtion Experience Station (FES).

Hoeveel outdoor FunXtion lessen geven jullie per week?

Er staan nu 25 lessen per week ingepland, maar dit aantal zal ongetwijfeld groeien door de toenemende vraag en de langere avonden.

Geven jullie, buiten FunXtion, nog andere outdoor lessen?

Ja, er staan ook nog loop- en conditietrainingen in de duinen op het programma en een instructeur geeft een aantal Total Body Workouts. Ook in je eigen box, dus live!

Hoe is de inschrijving voor deze outdoor lessen geregeld?

Alle lessen worden geboekt via onze app (Virtuagym). Supersimpel in te richten en korte communicatielijnen met de leden. Wijzigingen, bijvoorbeeld door slecht weer, komen per pushbericht binnen.

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je outdoor (FunXtion) lessen gaat geven?

Belangrijk is dat je de lessen afstemt op het aantal deelnemers per box en de materialen die je hebt. Maak het jezelf niet te moeilijk door grote materialen in te zetten (bijvoorbeeld Plyobox). Bij ons staan er twee mensen maximaal in een box (4 x 5 meter, dus 1 per 10 m2).

Wij werken met een krat waarin alle materialen zitten; deze krat staat in het midden van de box tussen de deelnemers. Tevens bevat deze krat een spray met schoonmaakdoekjes voor de tussentijdse schoonmaak. Belangrijk is dat de deelnemers vooraf hun handen desinfecteren, weten dat je op je plaats moet blijven en dat er geen materialen uitgewisseld mogen worden uit andere boxen.

Vooraf geven we wel aan welke boxen er hogere gewichten hebben (differentiatie). Na elke les maakt iedereen zelf de materialen schoon, zodat wij daarna de kratten schoon kunnen opbergen.

Hoeveel personen kunnen er maximaal per les meedoen?

Dit is afhankelijk van de grootte van de ruimte. Wij hebben vijf boxen (5 x 2 deelnemers) van 20 m2. Tussen elke box zit drie meter afstand (richtlijn) en er is een looppad voor de instructeur van drie meter breed die middendoor loopt.

Maken jullie ook gebruik van de FES tijdens de outdoor lessen?

Zeker! De FES staat op een stabiel skateboard en wordt elke les onder een afdak gezet (weatherproof). We hebben de netwerkkabel daarheen gebracht. De FES staat altijd centraal; hierop staan al onze trainingen die voor buiten gemaakt hebben. Zo wisselen we om de twee weken van onze eigen ‘Move it’ les; (Total body), een Kettlebel training en een ‘Core & More’ training (intensieve training met afwisseling tussen core en uithoudingsvermogen). Alle lessen worden afgesloten met een ‘7 minutes workout’ naar keuze.

Gaan alle materialen ook mee naar buiten?

Alleen de handige spullen gaan mee naar buiten, zoals corebags, ketllebells, kleine dumbells (in plaats van de bokshandschoen). Voor ons niet zo moeilijk, want de binnenplaats zit vast aan ons magazijn.

Hoe reageren de deelnemers op de outdoor FunXtion lessen?

Erg enthousiast! De klant kent de lessen van binnen en zijn nu echt blij dat ze buiten de draad weer op kunnen pakken. Wat opvalt is dat ze de training als middel gebruiken om elkaar weer te zien. De sociale factor van onze functie als club wordt steeds meer duidelijk.

Heb je nog tips voor andere FunXtion clubs?

Het weer en de temperatuur zijn bepalend: houd de weersvoorspellingen daarom goed in de gaten. Regen en wind is vragen om problemen qua gezondheid. We starten de les daarom altijd met een goede warming-up om met name de rug, heupen en schouders wat warmer te krijgen.

En niet te vergeten: mail elke keer je nieuwe training door, dan blijf je in beeld als club!

Laatste berichten