Het geheim van een goede instructeur

Het geheim van een goede instructeur laat zich niet eenvoudig ontrafelen. “Het scheelt enorm wíe de vraag stelt”, vertelt Brigitte Sala. “In de ene club wordt van een instructeur verwacht dat hij of zij een entertainer is, in andere clubs is een goede instructeur veel meer een hybride persoon, die van alles en nog wat kan oppakken en zelf lessen in elkaar zet.” Toch zijn er een aantal gemeenschappelijke punten te ontdekken, waar elke goede instructeur aan voldoet.

Enthousiasme

“Een goede instructeur is iemand met gevoel voor muziek en beweging. En je moet mensen kunnen vermaken. Enthousiasme hebben en uitstralen”, somt Brigitte op. Maar ook dan is het nog afhankelijk van jouw club wat je zoekt en wat de plaats van de instructeur binnen jouw team is. “Maar ik vind dit wel overkoepelende elementen. Een goede communicator zijn, dat is ook heel belangrijk. Binnen het Les Mills concept werken instructeurs met een concept en een vaste choreografie. Zaken als op de maat bewegen, een fysiek rolmodel zijn en goed kunnen coachen zijn dan met name belangrijk. “Daar kun je op selecteren en trainen.”

Karakter

Misschien nog wel belangrijker dan de skills zijn karaktertrekken. “Een instructeur moet bereid zijn zich in een onderwerp of trainingswijze te verdiepen. Maar als je passie hebt voor je beroep, is je interesse zo groot dat je jezelf eigenlijk al automatisch in die richting ontwikkelt en dingen uitprobeert. Het is een kwestie van talent: je hebt het of je hebt het niet, maar je kunt dat talent natuurlijk wel verder ontwikkelen. Training is belangrijk om dat talent uit te bouwen en te ontwikkelen om zo een echt goede instructeur te worden.”

Beste instructeur voor jouw club

Maar wat is nu voor jóuw club de beste instructeur? Brigitte: “Ik denk dat clubeigenaren de overkoepelende punten misschien wel kennen, maar niet goed weten waar ze naar moeten kijken. Daarnaast is er schaarste op de arbeidsmarkt en dat maakt het er niet makkelijker op. Maar het is wel essentieel: de juiste instructeur op de juiste plek in jouw club, scheelt heel veel in deelnemersaantallen in groepstrainingen en zelfs in je fitnesszaal.” Brigitte geeft als belangrijke tip voor clubeigenaren en -management mee om de rust en tijd te nemen om de juiste mensen te vinden en niet te wachten.

Laatste berichten