Hoe benut je je capaciteit zo goed mogelijk over de hele dag?

In Fitness

Door de nieuwe manier van werken sinds 1 juli voor fitnessclubs is er veel veranderd bij clubs. Eén van de zaken waar men nu strikt op moet letten is de capaciteit. Clubs moeten deze nu veel meer verspreiden over de hele dag.

Doordat de capaciteit in de clubs inmiddels gelimiteerd is door de nieuwe coronaregels, zien zij zich genoodzaakt om deze over de gehele dag zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Meer lessen

Leden denken misschien dat er door de nieuwe coronaregels in de clubs veel minder plaats is in de lessen, maar het tegendeel is waar. Door de veranderingen worden er juist meer (virtuele) lessen aangeboden, zijn deze meer verspreid over de dag en zijn meer mogelijkheden tot buiten sporten ontstaan. Alleen worden deze nu anders ingedeeld dan voorheen.

Zo kunnen clubs statische programma’s, zoals bijvoorbeeld indoor cycling makkelijk meer inplannen. Bij deze programma’s hoeft niet veel van de plaats afgeweken te worden, want de fietsen staan netjes op 1,5 – 2 meter afstand van elkaar. Leden kunnen zo met een veilig gevoel sporten.

Dynamische programma’s zoals bijvoorbeeld BODYATTACK kunnen meer verspreid worden over de gehele dag, zodat er minder mensen in de lessen staan, maar je wel aan dezelfde capaciteit blijft voldoen. En clubs kunnen er zelfs voor kiezen om high intensity-lessen in de buitenlucht te doen als het mooi weer is.

Virtueel en on demand

Virtuele lessen maken ook onderdeel uit van het optimaliseren van je capaciteit. Het aanbieden daarvan is een geweldige oplossing voor het verspreiden van je capaciteit over de gehele dag. Het aanbieden van deze kosteneffectieve groepsfitnesslessen is ideaal als het aantal deelnemers van lessen de kosten van een instructeur niet rechtvaardigen.

Maar het beheersen van capaciteit gaat verder dan alleen in de clubs. Ook door het aanbieden van livestreams en door bijvoorbeeld programma’s als Les Mills On Demand. Zorg er als club wel voor dat je een goede balans vindt tussen online lessen/livestreams en fysieke lessen in de club. Je wilt als club met het aanbieden van de online mogelijkheden deels leden tegemoetkomen die nog niet in de club durven te sporten. Toch moet je het aanbieden van online lessen en livestreams ook in balans houden, omdat je ook graag wilt dat leden weer naar je club komen.

Kortere lessen

Uiteraard kunnen clubs er ook voor kiezen om lessen in te korten naar bijvoorbeeld dertig minuten in plaats van een uur. Hierdoor kun je meer lessen geven op een dag, waardoor het aantal deelnemers per les kan worden beperkt. Zorg er wel voor dat er tussen de lessen genoeg tijd is om de zaal en materialen schoon te maken en leden de les rustig kunnen verlaten met de inachtneming van 1,5 meter.

Bedrijfsmodel

Om de capaciteit te spreiden, kunnen clubs ook een O2O (online naar offline)-bedrijfsmodel overwegen. Een model waarbij clubs een publiek opbouwen via hun online aanwezigheid en ze vervolgens naar fysieke locaties leiden. Dat is een goed voorbeeld van kanaalintegratie en het beheersen van je capaciteit. Je kan op die manier immers een betere inschatting maken van het aantal leden dat aanwezig zal zijn.

Registratie

Als leden hun club bezoeken en zich registeren (tot 100 personen is dit niet verplicht), zijn ze makkelijker te traceren bij een eventuele corona-uitbraak. Die registratie is echter ook handig vanwege de inzet van je personeel. Het gelijkmatig verdelen van je capaciteit over de gehele dag heeft ook voor hen gevolgen. Ook je personeel moet meer verspreid worden ingezet over de dag. Wil je dezelfde kwaliteit en service blijven bieden als voorheen, dan is het wel zo handig om te weten wanneer je leden aanwezig zijn, zodat je ook weet wanneer je extra personeel moet inzetten.

Nog een voordeel van die registratie is dat er direct een lijst aanwezig is van leden die op een bepaald moment aanwezig zijn. Dat kan bij je personeel herkenbaarheid oproepen. Als men de namen van leden weet, zorgt dat voor meer verbondenheid. Dat komt de band en persoonlijke aandacht met je leden ten goede.

Het gelijkmatig verdelen van de capaciteit over de gehele dag en de nieuwe manier van werken leidt dus uiteindelijk ook weer tot nieuwe mogelijkheden en voordelen. Omarm deze, want voorlopig is deze manier van werken het nieuwe normaal.

Laatste berichten