Hoe haal je het meest uit je socialmedia-kanalen?

In Fitness

Fitnessclubs maken over het algemeen vaak gebruik van social media. Het wordt vooral ingezet om twee redenen: om zichtbaarheid te creëren in de eigen regio, en om de afstand tussen de club en haar klanten zo klein mogelijk te maken. Veel meer zit er vaak niet achter.

Maar social media biedt veel meer mogelijkheden, dat gaat verder dan alleen maar zichtbaarheid creëren. Want uiteindelijk wil je natuurlijk wel dat die zichtbaarheid iets oplevert.

Content

Om je (potentiële) doelgroep te bereiken via social media, moet je hen voorzien van verschillende soorten content. Elke doelgroep is te bereiken met andere content, dus inzicht in je doelgroep is naast je doelstellingen erg belangrijk. Daarna hoef je pas na te denken over het soort content dat je wilt aanbieden, en daarin zijn de mogelijkheden eindeloos.

Zo kan je bijvoorbeeld meer van je team laten zien. Laat zien wie ze zijn en welke werkzaamheden zij doen. Kortom: leer ze kennen. Deel ook leuke tips, of laat je teamleden tips geven in een video. Promoot de activiteiten van je club en gebruik je kanalen voor de verkoop van je diensten en producten. Het zijn allemaal manieren om de betrokkenheid bij je leden en potentiële leden te vergroten. En dat buiten de muren van je club om.

Maak je als club al gebruik van livestreaming of wil je dat nog gaan doen? Zorg er dan wel voor dat je precies weet hoe het zit met het gebruik van muziek en zorg ervoor dat je de juiste licenties hebt. Daar zitten namelijk bepaalde regels aan verbonden.

Optimaliseren

Om het beste uit je social media kanalen te halen, is het handig om wel een bepaalde strategie te hebben. Het is ook een vak apart, dus doe het niet even tussendoor. Zorg dat er iemand binnen je club eindverantwoordelijk is voor het socialmedia-beleid. Die persoon moet de kennis en de tijd hebben om de kanalen tijdens werktijd te onderhouden.

Laat de eindverantwoordelijke ook werken op basis van de gestelde doelen: wat je wil als club online bereiken? Hoeveel volgers wil je bijvoorbeeld op je kanalen of hoe groot moet je bereik worden? Projectmatig werken dus, met een duidelijk omschreven doelstelling.

Planning

Ook onmisbaar als je de zaken serieus aanpakt: het werken met een socialmedia-kalender waarin de planning komt te staan. Daardoor behoud je het overzicht. En de interactie is erg belangrijk. Probeer je volgers te betrekken bij je posts. Lok reacties uit, maak gebruik van polls en livestreams. Bij Les Mills hebben we gebruik gemaakt van een hele grote database met prachtige afbeeldingen, informatie en video’s. Die is gratis toegankelijk voor clubs die met ons samenwerken, dus zij kunnen daar allemaal gebruik van maken op hun eigen kanalen.

Social media werkt overigens twee kanten op. Jouw volgers verwachten dus ook een reactie terug. En of er nou positieve of negatieve feedback komen: dit is hét moment om te laten zien dat ook jouw klantenservice prima in orde is en alle reacties serieus neemt.

Overzichtelijk

Door alle mogelijkheden kan het soms best lastig zijn om doelgroepen en doelen uit het oog te verliezen. Hou je contentstrategie dan ook simpel. Dat is langer vol te houden en bovendien overzichtelijk. Een beproefde methode is die van hub-, hero- en hygienecontent.

Hygienecontent is je dagelijkse content. Denk aan mededelingen, grappige posts en andere content die je op eigenlijk elk moment kan posten. Deze content zorgt voor het creëren van bereik en om een nieuw publiek te bereiken. Je hubcontent is je wekelijkse of maandelijkse content, zoals bijvoorbeeld blogs of vlogs. Deze zorgt voor meer betrokkenheid bij je doelgroep. Tenslotte heb je je herocontent, waarmee je slechts een paar keer per jaar werkt en waarmee je écht een groot publiek kan bereiken. Daar gaat dan echter ook veel werk inzitten.

Kansen benutten

Alle mogelijkheden maken social media tot enorm belangrijke tools, die soms nog steeds worden onderschat. Met alle coronamaatregelen is het vooral erg belangrijk om via social media te laten zien dat het veilig is om te sporten bij je club. Laat geen mogelijkheid onbenut om te laten zien wat je als club doet op het gebied van alle coronamaatregelen. Op die manier kun je je leden proberen te overtuigen om weer langs te komen. Want uiteindelijk blijft dat één van je voornaamste doelen.

Laatste berichten