HOE HOUD JE JE LEDEN LANGER VAST?

Waarom Les Mills instructeurs een positieve invloed hebben op de ervaring van je klanten.

Alle clubeigenaren en -managers begrijpen dit: naast het werven van nieuwe leden is retentie de sleutel tot succes. Onderzoek toont aan dat 50% van de nieuwe leden binnen 6 maanden stopt. Dit maakt het werven en behouden van leden er niet makkelijker op. Er ligt dan ook een grote druk op de sales- en marketingteams.

Hoe kunnen wij als fitnessbranche ervoor zorgen dat leden niet meer ‘moeten’ sporten, maar graag ‘willen’ sporten. Verbetert het veranderen van de mindset van onze leden onze retentiecijfers?

Groepslessen zijn een uitkomst
Voor leden die moeite hebben met zichzelf te motiveren en voor leden die graag een vaste fitnessroutine willen, zijn groepslessen een uitkomst. Met dit in gedachten, zijn groepsfitness instructeurs een belangrijke speler om leden op verschillende manieren aan je te binden.

Heb je je ooit afgevraagd wat het ‘geheime ingrediënt’ is dat ervoor zorgt dat sommige groepslessen week in week uit volgeboekt zijn? Misschien is het programma de laatste fitnesstrend, heeft het de beste muziek of misschien boeken leden bij deze les het snelst resultaten. Ondanks dat al deze factoren bijdragen aan de betrokkenheid van de leden, blijkt uit onderzoek dat het meestal de extra coaching skills en de persoonlijkheid van de instructeur zijn die ervoor zorgen dat leden blijven terugkomen.

We hebben allemaal weleens lessen gevolgd die niet aan onze verwachtingen voldeden. Of een les gevolgd alleen maar omdat onze favoriete instructeur deze les gaf. Maar waarom is dit?

No pain no gain
Veel mensen nemen aan dat de ‘no pain no gain’-aanpak voor resultaat zorgt en dat leden daarom terugkomen, maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Uit een recent onderzoek blijkt dat instructeurs die motiverend coachen, succesvoller zijn in het helpen en vasthouden van deelnemers. Hoe komt dat?

Leden ontwikkelen op deze manier een persoonlijke connectie met hun instructeur waardoor ze mentaal veranderen.

Vergeleken met instructeurs die een ‘no-pain / no-gain’ lesgeef stijl hebben, motiveert de ‘motivationally adaptive’ communicatiestijl deelnemers extra, omdat ze zich gesteund, gerespecteerd en zelfverzekerd voelen. Deze aanpak geeft leden de mogelijkheid om een persoonlijke band met hun instructeur te ontwikkelen en helpt bij het veranderen van een ‘moeten sporten’ mentaliteit naar een ‘willen sporten’ instelling.

Als jouw instructeurs deelnemers op deze manier kunnen motiveren, is de kans vele malen groter dat zij terugkomen, fitness leuk gaan vinden en lang lid blijven.

Om meer mensen naar je club te krijgen die willen sporten, moet je rekening houden met het volgende:

Motiveer je team:

  • Neem de tijd om de juiste teamleden te vinden die dezelfde missie en visie voor ogen hebben voor jouw club.
  • Werk (samen) met instructeurs die een ‘motivationally adaptive’ lesgeef- en communicatiestijl hebben.
  • Zorg voor voldoende trainingen voor je team zodat ze altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

Motiveer je leden:

  • Begeleid nieuwe leden intensief, blijf telefonisch of per e-mail in contact met ze en moedig ze aan om een groepsles te proberen op basis van hun behoeften.
  • Organiseer een ‘starters’ les of nodig leden uit om een halve les mee te doen.  Dit draagt bij aan een positieve kennismaking met het concept om vervolgens met meer zelfvertrouwen deze lessen te blijven volgen.
  • Vraag aan leden die voor het eerst aan een groepsles hebben meegedaan hoe ze de  les ervaren hebben. Als ze aangeven dat het te moeilijk of niet leuk was, help dan met het kiezen van een andere les.
  • Communiceer regelmatig met je leden door middel van marketingcampagnes (website, e-mails en social media), geef ze de laatste informatie over nieuwe lessen en richt je op verschillende doelgroepen, zodat je je leden gericht kunt benaderen (leeftijd, interesses, etc.)

Bij Les Mills worden instructeurs getraind in ‘motivational communication’. Dit draagt bij aan het verhogen van het ledental en het behouden van je leden. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!