Hoe kun je ook in de winter je capaciteit uitbreiden?

In Fitness

Doordat fitnessclubs in coronatijd nou eenmaal te maken hebben met allerlei maatregelen en social distancing, is het lastig om binnen de muren van je club de capaciteit nog uit te breiden. In de zomer waren er nog mogelijkheden tot buitenactiviteiten, maar hoe zit dat eigenlijk in de winter?

Mede door alle coronamaatregelen is het van belang om de capaciteit van een club zo optimaal mogelijk te benutten. Dat dat niet meer alleen binnen de muren van de fitnessclub hoeft te gebeuren, is ondertussen ook wel duidelijk. Want ook daarbuiten zijn er tal van mogelijkheden.

Buitensport

In vergelijking met de zomer is de wintertijd misschien niet een heel aantrekkelijk vooruitzicht om buiten te sporten in plaats van binnen. In de zomermaanden werden veel groepslessen buiten gegeven, al dan niet in een tent en inclusief apparatuur. In de winter ligt het minder voor de hand om grote apparatuur naar buiten te slepen. De dagen zijn immers korter en het weer is stukken minder. En dat kan zijn weerslag hebben op het aanbod.

Sowieso geldt voor clubs vooral dat zij zich moeten richten op wat er wél mogelijk is. Welke opties zijn er en loont het de moeite om die uit te voeren? Kijk naar de mogelijkheden en richt je niet op de dingen die ontbreken of niet kunnen.

Natuurlijk blijven er genoeg andere mogelijkheden over die wel een aantrekkelijk alternatief blijven als het gaat om buitensport. Denk aan bootcamps, wandelingen en allerlei hardloopsessies. Blijf daar dan ook volop gebruik van maken. Niet alleen voelen sommige mensen zich prettiger bij het sporten in de buitenlucht; ook is het bevorderlijk voor de aanmaak van vitamine D, dat mede helpt om je immuunsysteem in orde te houden. Wel zo verstandig in deze tijd.

Binnen de muren van je club

Heb je ook al gekeken naar de mogelijkheden binnen de muren van je club? Het kan geen kwaad om een aantal huidige werkwijzen eens tegen het licht te houden. Kortere lessen zijn natuurlijk een optie. Het levert de nodige tijdswinst op om extra lessen in te plannen, maar ook om de zaal en materialen schoon te maken. Dat is normaal gesproken al belangrijk, maar door de coronacrisis belangrijker dan ooit. Bovendien vallen bezoekersstromen zo makkelijker te kanaliseren, want ook daar moeten fitnessclubs op dit moment rekening mee houden.

En heb je al eens aan je openingstijden gedacht? Misschien kan je langer openblijven of in de ochtend eerder je deuren openen. En is het een idee om je groepslessen beter af te stemmen op de groter geworden doelgroep van mensen die thuiswerken? Zij hebben misschien rond lunchtijd wel tijd en zin om een lesje mee te pakken.

En blijf hameren op de standaardregels. Hou anderhalve meter afstand van elkaar en rij niet met een volle auto richting de club. Geef je leden het vertrouwen dat het allemaal veilig is in je club. Doe je dat niet, dan zullen zij minder snel langskomen. Dan kan je optimaliseren in je club wat je wil, maar met minder leden heeft dat weinig zin.

Virtueel en on demand

De vraag naar virtuele lessen en on demand-lessen is door de tweede coronagolf opnieuw gestegen. Dat gebeurde ook al tijdens de eerste golf, maar deze mogelijkheden waren daarvoor ook al in opkomst. Dat is een blijvertje en dat zal ook na de crisis zo blijven. Vergeet dus niet te focussen op deze manier om je capaciteit te vergroten in de winter, want deze manieren zullen vooral bij slecht weer aan populariteit winnen.

Bovendien zorgt deze nieuwe manier ook om je leden betrokken te houden. En dat is erg belangrijk in een tijd waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat leden alleen binnen de muren van je club sporten, maar ook daarbuiten. Hou hen betrokken, want door de crisis zijn er meer partijen opgestaan die allemaal dezelfde doelgroep op het oog hebben, namelijk alle sportievelingen die op dit moment nauwelijks of niet meer naar de fitnessclub gaan.

Hou hen betrokken bij je club. Niet alleen door het aanbieden van virtuele- en on demand-lessen, maar via al je andere kanalen. Dan heb je uiteindelijk de meeste kans om hen te blijven binden aan je club.

Laatste berichten