Hoe leden zich comfortabel en veilig kunnen blijven voelen in de club

In Fitness

De veiligheid in fitnessclubs is prioriteit nummer één op dit moment. Door de coronacrisis komen clubleden misschien minder in de clubs of helemaal niet meer; andere leden hebben zelfs hun abonnement opgezegd. Als club moet je er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat leden veilig en comfortabel kunnen blijven sporten.

Veel leden komen momenteel niet naar de club. Zij zijn huiverig in verband met een mogelijke coronabesmetting die op de loer ligt en nemen het zekere voor het onzekere door niet te gaan. Voor anderen is het misschien teveel gedoe of hebben een andere reden. Zij hebben geen zin om zich steeds in te schrijven of zien het sociale aspect verloren gaan door alle regels, gesloten horeca en douches en social distancing. Niet alleen de veiligheid speelt dus een rol bij hen.

De clubs zien het probleem, maar kunnen er weinig tegen doen. Zij hebben zich nou eenmaal te houden aan de huidige coronaregels. Voor hen is het vooral lastig dat de maatregelen steeds veranderen. Tot voor kort moesten bijvoorbeeld bepaalde ruimtes afgebakend zijn en mochten er in bepaalde ‘blokken’ maximaal twee of drie mensen aanwezig zijn. Maar nu zijn de Belgische clubs weer dicht en mogen er in de Nederlandse clubs nog even geen groepslessen gegeven worden.

Geen groepslessen

Dat is natuurlijk enorm zuur, maar de Nederlandse clubs mogen in ieder geval nog wel open blijven. Maar groepslessen mogen op dit moment dus niet gegeven worden en ook die wijziging vergt aanpassingen en tijd. Voor clubs is dat enorm lastig, maar toch proberen zij zich daar aan te houden. Veel keuze is er namelijk niet.

Als club moet je je achterban in ieder geval goed op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. En, indien mogelijk, moet je hen natuurlijk een goed alternatief bieden. Want als dit voor clubs al lastig is, kan je je voorstellen dat dit voor de leden ook zo is.

Hoe vervelend het soms ook lijkt: blijf je boodschap herhalen. Je moet niet denken dat je er met één contactmoment al bent. Blijf herhalen wat de huidige regels en maatregelen zijn en welke consequenties dat heeft voor de leden. Dit verhoogt het gevoel van veiligheid voor je leden. Zet daarbij al je kanalen in. Niet alleen in de club, maar ook daarbuiten: via je social mediakanalen, nieuwsbrief en email. Hoe langer de maatregelen duren, hoe lastiger het wordt om je eraan te houden. Als men de boodschap niet meer hoort, zal de aandacht ervoor namelijk op den duur ook verslappen en voelen leden zich minder veilig in de club.

Positief

Laat ook weten welke plannen er liggen als er onverhoopt wel iemand met corona in je fitnessclub is geweest. Wat is de procedure en wat communiceer je naar je leden? Wees er eerlijk en open over, want iets proberen stil te houden mag ook niet; het gaat namelijk wel om de gezondheid van je leden. Bovendien kan je op deze manier van communiceren openheid en vertrouwen creëren, wat juist heel erg waardevol is in deze tijd. Daardoor kan je een negatief iets toch nog omzetten in iets positiefs. En laat dat nou het belangrijkste zijn.

Laatste berichten