Indoor cycle op recyclede visnetten

In Indoor Cycling

Uffe Olesen is CEO van het Deense bedrijf BODY BIKE International en daarnaast een fervent reiziger. Tijdens een van zijn reizen door Azië werd hij onaangenaam getroffen door de enorme vervuiling als gevolg van plastic. Geïnspireerd door het voorbeeld van Adidas, die een nieuwe schoen introduceerde, gemaakt van gerecycled materiaal, ging hij zelf op zoek naar organisaties en bedrijven die hem zouden kunnen helpen. Het doel: uit gerecycled plastic een product maken in de lijn van BODY BIKE. “Het was lastig navigeren in het oerwoud van organisaties die zich hier op richten”, vertelt Uffe. “Er zijn zoveel organisaties die zich met het schoonhouden van de oceanen bezighouden, het was lastig zoeken. Ik zocht vooral in Azië, omdat ik daar geconfronteerd was met de enorme hoeveelheden plastic op de stranden. Het probleem is daar veel groter dan hier in Europa. Ik was geïnteresseerd in gerecycled materiaal afkomstig van de stranden.” Het bleek een probleem, omdat het materiaal een mix van verschillende soorten plastic is.

Visnetten

Uffe stond op het punt van opgeven toen hij per ongeluk in contact kwam met de firma Plastix, slechts 200 kilometer bij hem vandaan. “Ik had over de hele wereld gezocht en de oplossing bleek vlakbij te zijn.” Deze firma biedt vissers in Scandinavië, Alaska en Schotland geld voor afgedankte visnetten. Deze netten werden voorheen overboord gegooid, met alle gevolgen van dien voor de flora en fauna onder water. Het kwam ook voor dat de netten werden verbrand. De netten bestaan uit verschillende kwaliteiten nylon, drijfmateriaal en touw, dat soms zelfs metaal bevat. Plastix sorteert deze materialen uit, ook in verschillende kwaliteiten nylon. Hier worden ‘plastic rozijnen’ van gemaakt, een nieuwe grondstof voor nieuwe producten. BODY BIKE International maakt van dit gerecycled materiaal de OceanIX, een blauwe indoor cycle.

Eerste stap

“Blauw is de kleur van de oceaan en deze indoor cycle is ook alleen verkrijgbaar in deze kleur, blue ocean”, vertelt Uffe. Tijdens de FIBO presenteert BODY BIKE International de OceanIX. “Onze VIP-gasten krijgen van ons een armband, eveneens gemaakt van gerecyclede visnetten en geproduceerd door een Nederlands bedrijf.” Uffe is ervan overtuigd dat de fitnessbranche een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van het milieu. “Samen kunnen we het tij keren. De OceanIX is niet duurder dan andere indoor cycles. Ook andere producenten en gebruikers kunnen in deze cirkel stappen en dat is essentieel. Dit is voor ons ook een eerste stap en hopelijk kunnen we die vervolgen.”

Laatste berichten