Marketing in fitnessclubs. Online en/of offline?

In Trends

Sinds de digitalisering en de komst van het internet, rijst bij veel clubs de vraag: moeten we onze marketing-activiteiten vooral op online of offline kanalen richten? 

Bij de term marketing in de context van online versus offline, is het allereerst belangrijk om te begrijpen wat marketing is en betekent, omdat veel ondernemers verrassend genoeg de definitie van marketing in de huidige vorm niet goed kennen. Sommigen zien marketing als promotionele reclame bijvoorbeeld, maar het is zoveel meer. Marketing beantwoordt ook de vraag over hoe we omgaan met de concurrentie. Daarnaast draait het bij marketing om het positioneren van je product of dienst en het creëren van de perceptie ervan.

Dit is geen gemakkelijke taak en in de veranderende tijd van de digitale wereld is het complexer geworden.

Vroeger bestond marketing uit zaken als advertenties, promoties en kortingsacties om de minder goed geïnformeerde consument over te halen om bijvoorbeeld lid te worden van je club. Tegenwoordig heeft bijna iedereen toegang tot internet. Informatie is nu erg makkelijk via andere bronnen en vooral bij andere consumenten in de vorm van reviews, blogs en sociale kanalen.

De nieuwe vier P’s

De traditionele vier P’s, namelijk product, prijs, plaats en promotie, moeten door de digitalisering herzien worden. Nog relevanter op het gebied van marketing is de “nieuwe marketing” van merkbeleving. Mond-tot-mondreclame, consumentenrecensies en positieve ervaringen worden steeds belangrijker bij het promoten van je club.

De feiten zijn, en terecht, dat potentiële leden je reclame-uitingen niet meer geloven. Consumenten zijn wantrouwend geworden en hebben toegang tot heel veel informatie van anderen die ze wel vertrouwen, zoals hun vrienden en collega’s. De goede ervaringen van mensen die je vertrouwt, is de nieuwste en meest effectieve marketing geworden. Hierdoor verandert de manier waarop we een product of dienst in de markt zetten enorm. De merkbeleving zelf is marketing geworden.

Hoe zien de nieuwe 4 P’s er dan uit?

We geven je enkele tips:

  1. Denk liever in termen van experience dan in termen van product of dienst. 

De fitnessbranche is een belevingsbranche. We zien dat steeds meer fitnessclubs zichtbaar zijn op tal van digitale kanalen, waaronder Instagram. Consumenten kunnen hier openlijk hun ervaringen delen. We zijn getuige van een tijdperk van user-generated content (UGC) waarin consumenten promotionele video’s en posts maken om hun enthousiasme te uiten over een beleving in je club waarvan hun vrienden getuige kunnen zijn.

Om een waardevolle digitale experience in je club te creëren, is het ook belangrijk dat je ruimtes er visueel aantrekkelijk uitzien. Verlichting en muziek zijn belangrijke aspecten om een WOW-effect te creëren.

 

  1. Zie de P van Plaats niet als één locatie, maar als omni-aanwezigheid.

Elk bedrijf concurreert nu in twee werelden: een fysieke wereld (een locatie) en een digitale wereld (een ruimte). Zorg ervoor dat je als club goed zichtbaar en vindbaar bent in de digitale ruimte.

Vraag je telefoon waar je een fitnessstudio kunt vinden die yogalessen aanbiedt binnen een straal van 5 kilometer en je krijgt het snel met een routebeschrijving. Kijk in een straat door de videocamera op je apparaat en vraag waar de geldautomaten zijn. Bekijk het hotel waar je voor staat en vraag naar de kamerprijzen en beschikbaarheid.

Voorbeelden van omni-aanwezigheid zijn in overvloed aanwezig in de fitness sector. De McFit Cyberobics projecten zijn een voorbeeld van omnipresence; het leveren van digitale lidmaatschappen met streaming workouts voor leden buiten de clubs. Het Peloton fenomeen van het streamen van live lessen in het huis van een lid is een ander voorbeeld en er zullen nog vele voorbeelden volgen.

 

  1. Denk liever aan een prijs op maat dan aan één vaste prijs. 

Het hanteren van vaste prijzen in de fitnessbranche staat tegenwoordig onder druk. Vooral de jongere generaties, zoals millennials en generatie Z, willen flexibel zijn en nergens aan vast zitten, zeker niet aan een langdurig lidmaatschap. Daarom hanteert de Deense fitnessketen Repeat Fitness een zogenaamd pay-as-you-go model, wekelijkse prijzen en daluren prijzen. Boutique studio’s bieden prijzen per les. Binnenkort zullen we prijzen zien die worden aangeboden op basis van de beschikbaarheid van apparatuur. We zullen de komende jaren een toenemende flexibiliteit zien in de prijsstelling van het fitnessaanbod.

 

  1. Denk liever in termen van samenwerking met klanten dan in termen van promotie.

Zoals eerder vermeld, wantrouwen consumenten je advertenties en andere promotie-activiteiten. Je potentiële leden hebben echter wel veel vertrouwen in de mening van andere leden, hun vrienden en de community. Als club is het daarom erg belangrijk om bijvoorbeeld op de Facebook pagina van de club veel positieve reviews te hebben staan. Plaats ervaringen van enthousiaste leden op je website. Dit kan potentiële leden overtuigen om lid te worden van je club of studio. Ook de inzet van geloofwaardige influencers die merkervaringen delen wordt steeds belangrijker.

 

Goede marketing is een combinatie van zowel online als offline

Hierbij is het belangrijk dat je antwoord kunt geven op de volgende vragen:

  • Wie zijn onze belangrijkste klanten en waarom?
  • Hoe kunnen we ons aanbod differentiëren om aan hun unieke behoeften te voldoen?
  • Hoe kunnen we hierachter komen?

We zijn ervan overtuigd dat goede marketing een combinatie van zowel online als offline marketingactiviteiten is. Hierbij is het wel belangrijk dat de marketinginspanningen worden gemeten met slimme analyse tools om de gevolgen voor het bedrijf vanuit een financieel perspectief te begrijpen.

 

Conclusie

Tegenwoordig is marketing meer dan alleen promotie. Het is de ontwikkeling van het product of dienst, maar vooral ook de ervaring zelf. Dit leidde tot een nieuwe manier van denken over prijs, promotie, plaats en product.

Door met het nieuwe 4P’s model te werken en door het ontwikkelen van een strategisch en meetbaar offline en online marketingplan, kun je als fitnessclub ook in de toekomst succesvol zijn en blijven.

Bron: O’Rourke, B. (2019) Marketing communications: offline versus online. In: Middelkamp, J & Rutgers, H. (Red) (2019) Marketing and sales in the fitness sector. BlackBoxPublishers, Den Bosch/EuropeActive, Brussel.

Laatste berichten