Een sterke core: veel meer dan een 6-pack

In Training

 

Een strakkere buik en zelfs een 6-pack zijn veelgenoemde redenen om voor het eerst naar de sportschool te gaan. Als dit niet snel genoeg lukt, haken vervolgens veel beginners af. Wat veel mensen (nog) niet weten is dat onze core een veel belangrijkere rol speelt, dan alleen het opkrikken van ons zelfvertrouwen in bikini of zwembroek.

Het woord ‘core’ zegt het al,  het is ‘de kern’ van je lijf en bestaat uit ons lichaam minus je armen en je benen. Nog uitgebreider bestaat je core uit zo’n 30 spieren, zoals o.a.:

  • rechte, schuine en diepe buikspieren
  • rechte en diepe rugspieren
  • grote en kleine bilspieren

Het nut van een sterke core

De romp wordt ook ‘het platform voor bewegen’ genoemd. De romp is verantwoordelijk voor stabiliteit, mobiliteit en voor je houding. In totaal zijn het zo’n 30 spieren die je leven dus gemakkelijker maken en die ervoor zorgen dat je niet zomaar omvalt.

een sterke core

Je houding trainen

Sit ups en crunches gaan je niet helpen bij het zichtbaar worden van die blokjes, zolang je niet aan je voeding werkt. Is dat niet je doel? Dan nóg is het altijd heel belangrijk om je core te trainen. Dit draagt namelijk bij aan een correcte houding, zorgt ervoor dat je goed kunt bewegen én voorkomt blessures. Heb je vaak rugklachten? Grote kans dat je core niet sterk genoeg is!

Hoe train je je core het beste?

Om je core écht aan het werk te zetten moet je instabiliteit veroorzaken. Dat kun je doen door bijvoorbeeld grondoefeningen af te wisselen met balansoefeningen.  Of door simpelweg je tanden te poetsen op één been. Gebruik elastieken, gymballen en je eigen lichaamsgewicht en varieer met verschillende trainingen en oefeningen. Op die manier train je namelijk ook de onderliggende kleinere spieren.

CXWORX

CXWORX concentreert zich op de midsectie, versterkt en vormt de buik- en bilspieren, terwijl het ook de functionele kracht verbetert en het preventief werkt tegen blessures. Binnen 30 minuten train je de romp en spierlussen die je boven- en onderlichaam met elkaar verbinden. Het is super effectief voor het verstevigen en strakker maken van de buik- en bilspieren, terwijl het ook de functionele kracht verbetert en het preventief werkt tegen blessures. CXWORX is onze favoriet als het gaat om het verstevigen van de core!

een sterke core

 

Voorgestelde insights