10 dingen die Fitness professionals moeten weten over de nieuwe schijf van Vijf

In Fitness

Vorige week werd de nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd en dat zorgde voor nogal wat ophef. Als fitness professional kun je er in ieder geval niet onderuit. Daarom hebben wij hieronder de tien belangrijkste updates op een rijtje gezet.

Wat is de schijf van vijf?

De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en is het meest uitgebreide, wetenschappelijk onderbouwde voedingsadvies van Nederland dat op dit moment beschikbaar is. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken van verschillende typen producten en biedt zo een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren.

  1. Het is een basisadvies

Voedingsadviezen voor een bepaald doel, bijvoorbeeld afslanken, zijn volgens ons erg persoonlijk. Met een persoonlijk advies kun je het beste inspelen op de wensen en doelen van de klant. De Schijf van Vijf biedt echter wel een goede basis voor gezond en verantwoord eten. In de nieuwe Schijf van Vijf worden alleen producten die de meeste gezondheidswinst opleveren opgenomen. Het is voor zowel beginners als gezondheidsfreaks een gemakkelijke manier om aan de slag te gaan met gezonde voeding.

  1. Méér groente

Op nummer 1 staan de groentes! We love veggies en dat is maar goed ook! Voor de essentiële vitamines, mineralen en andere bouwstoffen heeft je lijf nou eenmaal een kleurrijk dieet nodig. Voorheen was 200 gram groente het algemene advies, nu wordt er 250 gram voorgeschreven. Let op: niet één groente bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt, variëren is dus super belangrijk!

SplitShire-1125

  1. Zachte vetten

Vet is een bouw- en brandstof en levert daarnaast vitamines A, D en E. Vet is vroeger misschien in het verkeerde daglicht gezet, maar het is een essentieel onderdeel van je voeding! Wat je ook nog moet weten over de hype rondom kokosolie: dit is een plantaardig vet, wat in verhouding erg veel verzadigd vet bevat. Het blijft verzadigd vet en er is onvoldoende, wetenschappelijk bewijs om kokosolie ‘goed te keuren’.

  1. Minder vlees

Proteïne is belangrijk, maar er zijn meerdere producten naast vlees die dit vak vullen. In de Schijf van Vijf van 2016 is het vak eiwitten een combinatie tussen dierlijke en plantaardige producten. Door een combinatie van peulvruchten, vis, vlees, ei en wat minder zuivel dan voorheen voldoet een dieet aan de richtlijnen.

  1. Koolhydraten

Ook koolhydraten hebben de nodige bad press gehad de afgelopen jaren, maar zeg nou zelf: wie geniet er niet van de geur van vers gebakken brood? In het koolhydraten vak spelen volkoren graanproducten nog steeds de hoofdrol en wordt er aangeraden om witte melen zoveel mogelijk te vermijden. De verschillende volkoren granen hebben allemaal hun eigen voordelen, dus wederom: variatie is key. Ook belangrijk: de aardappel hoort nog steeds in dit vakje thuis!

  1. Drinks

Don’t drink your calories, dat horen we trainers vaak roepen. Een mens bestaat voor ongeveer 60% uit water en dat geeft water een belangrijke rol. Voldoende drinken is iets waar veel mensen nog aan kunnen werken. En sporters helemaal! Daarnaast passen koffie en thee ook prima in je dagelijkse benodigdheden.

  1. Aandacht voor gedrag & omgeving

Producten met keurmerken worden benadrukt én het Voedingscentrum geeft voor het eerst meer advies over het gedrag rondom gezonder eten. Ze hebben alternatieven, geven advies over verleidingen én stelden tips & tricks samen om gemakkelijk ‘binnen de schijf’ te eten. Dan hebben we het nog niet eens over de voorraad aan recepten. Altijd gemakkelijk!

  1. Buiten de schijf

‘Als je binnen de schijf eet, blijf je in balans’, zo luidt de stelling, maar producten die erbuiten vallen kunnen wel. Af en toe en niet te veel. De vuistregel is om niet meer dan 3 tot 5 keer per dag iets buiten de schijf te pakken. Dan heb je nog onderscheid tussen dagkeuzes en weekkeuzes.

koekjes

 

  1. Meer nadruk op producten, minder op voedingsstoffen

De ‘If it fits your macro’s’ trend is redelijk populair. Het tracken van de benodigde voedingstoffen als koolhydraten, eiwitten en vetten blijkt voor sommige mensen een fijne manier om een verantwoord voedingspatroon aan te houden, maar in de praktijk blijkt dit niet voor iedereen te werken. Het Voedingscentrum legt meer de nadruk op producten en minder op voedingstoffen. Je eet tenslotte aardappelen en geen koolhydraten an sich.

  1. Niet meer bewerkt dan nodig.

Wat is bewerkt? Ons voedsel is nooit helemaal onbewerkt. Water uit de kraan wordt gezuiverd, onze groentes zijn vaak ingevroren en melk is gepasteuriseerd. Producten die sterk zijn bewerkt en die per portie veel calorieën, suiker, verzadigd vet en/of zout bevatten en maar weinig vitamines, mineralen en vezels, noemen we vanaf nu sterk bewerkt. Deze zijn niet opgenomen in de Schijf van Vijf.

Bron: Het Voedingscentrum

Bron: Het Voedingscentrum

We zijn heel benieuwd. Op wat voor manier pas jij de Schijf van Vijf toe?

Meer informatie over de nieuwe Schijf van Vijf lees je hier.

Voorgestelde insights