Recruitment: hoe werf je de beste instructeurs?

Bij de HDD Group zijn we ervan overtuigd dat instructeurs een cruciale rol spelen bij groepsfitness. De besten onderscheiden zich door volle lessen, een sterke connectie met deelnemers en een ‘practise what you preach’ motto. Met onze missie ‘making fitnessclubs succesvol’ streven we ernaar om fitnessclubs te helpen bij groepsfitnessmanagement. Recruitment is één van de belangrijkste onderdelen hiervan. Een goede instructeur vind je tenslotte niet zomaar…

There’s more to it than just showing them the steps.’

Finding the best
Recruitment van de beste instructeurs is een essentieel onderdeel van groepsfitnessmanagement bij fitnessclubs. Aangezien we regelmatig de vraag krijgen of we clubs kunnen helpen bij het werven van nieuwe instructeurs, is dit één van onze doelen in 2017. Want hoe werf je nu eigenlijk de beste instructeurs?

Voor clubs biedt een helder groepsfitnessmanagement plan veel kansen om groepsfitness naar de ‘next level’ te brengen en de concurrentie aan te kunnen met andere clubs. Een club met populaire instructeurs kan zich hiermee onderscheiden: het kan een specialiteit zijn van de club.
recruitment les mills

Het uitnodigen van kandidaten lijkt de eerste stap, maar het plan vooraf komt eerst. Hier volgen de stappen om wordclass instructeurs te werven:

Stap 1: Doelen stellen

Bedenk per programma wat de doelen zijn voor de komende periode en wie en wat je daarbij nodig denkt te hebben. Doelen stellen is één van de belangrijke pijlers van groepsfitnessmanagement. Het afvinken van de gestelde doelen maakt je succes meetbaar en dat merk je meteen! 

Bij het vaststellen van de doelen moet je aan het volgende denken:

Hoeveel instructeurs per programma wil ik hebben?
Voor de continuïteit van het programma is het heel belangrijk dat er minimaal twee instructeurs (liefst meer) opgeleid zijn voor hetzelfde groepsfitnessprogramma. Mocht er bijvoorbeeld een instructeur wegvallen door bijvoorbeeld ziekte en zwangerschap, dan is het belangrijk dat er een geschikte invaller aanwezig is.

Wat voor type instructeurs moeten dit per programma zijn?
Als club heb je een bepaalde sfeer in huis, je instructeurs moeten daar natuurlijk bij passen, maar hetzelfde geldt ook voor elk Les Mills programma. Elk Les Mills programma heeft weer een andere essentie. Het ideale profiel voor een BODYPUMP instructeur ziet er totaal anders uit dan het profiel voor een BODYJAM instructeur. Op www.lesmills.nl hebben we een profiel opgesteld waaraan een instructeur idealiter moet voldoen om te matchen met het betreffende programma.

recruitment les mills

Stap 2: Een recruitment event of standaard solliciteren?

Nu je weet naar wie je zoekt (en hoeveel instructeurs je zoekt), kun je beslissen hoe je de nieuwe instructeur(s) binnen gaat halen.

Recruitment event
Een creatieve recruitment bijeenkomst in de club is niet alleen een effectief, maar ook een super leuk idee. Organiseer een gave bijeenkomst op uitnodiging, die maximaal 2,5 uur duurt en zowel informatief als sportief is. Nodig enkele geschikte kandidaten uit: trouwe, hele fitte clubleden, fanatieke groepslesdeelnemers of sportstudenten uit de buurt. Je weet tenslotte wie je zoekt en zo’n event is hoe dan ook waardevol voor de club!

Solliciteren
Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van standaard sollicitaties en één op één in gesprek gaan met potentiële kandidaten. Dit is altijd leerzaam en zo kun je meteen dieper doorvragen naar hun ervaring!

recruitment Les Mills

Stap 3: Doelgroep en promotie recruitment event

Als je weet wie je zoekt en je instructeurs wilt selecteren met een recruitment event, is het tijd voor promotie. Maar waar vind je de doelgroep die je zoekt?

In de club

Via via werkt nog steeds!
Heb je al een aantal goede instructeurs of trainers rondlopen? Zorg dat ze van je recruitment plannen af weten en laat ze op fanatieke deelnemers letten. Combineer het eventueel met een beloningsactie voor je huidige personeel, dat maakt het nog leuker. Een fanatieke deelnemer of clublid is tenslotte al betrokken bij de club!

We want you!
Maak een ‘Wanted’ campagne en wees creatief in het vinden van de geschikte kandidaat. Verspreid posters en flyers op de open dag of tijdens de nieuwe releases. Find them!

De website
De website speelt een belangrijk onderdeel in online recruitment. Zorg dat elke communicatie uiting doorgelinkt is naar de website van de club. Maak het inschrijven of aanmelden zo laagdrempelig als mogelijk en zorg dat je bereikbaar bent! Plaats een nieuwsitem met de aankondiging en de eventuele datum voor het event. Vergeet de social media pagina’s van je club niet.

Mailen mag
Maakt jouw club gebruik van een wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief? Vermeld een enthousiast berichtje hierin en geef duidelijk aan hoe iemand zich aan kan melden.

Buiten de club

Waar moet je hangen?
Instructeurs (to be) kun je vinden in plaatselijke sportverenigingen (via hun clubblad bijvoorbeeld), tijdens sportevenementen en door te promoten in sportzaken of culturele centra. Een oproep in de plaatselijke krant is een optie, evenals online vacaturesites. Denk ook aan studenten van sportopleidingen: je biedt tenslotte de perfecte bijbaan om ervaring op te doen, toch?

Socializen online
Social media is niet nieuw meer en waarschijnlijk volgen veel van de leden de pagina van jouw club of de personeelsleden van jouw club. Dat maken jouw social media kanalen de ideale manier om je netwerk te bereiken en tegelijkertijd te vergroten. Zorg dat je privacy instellingen goed staan en sta open voor nieuwe likes!

Er zijn ook verschillende Facebook groepen waar instructeurs en trainers lid van zijn en waar ze elkaar op de hoogte houden. Post een berichtje op een pagina naar keuze en get noticed! Grote kans dat dé kandidaat er tussen zit!

Een event pagina aanmaken op Facebook voor het recruitment event, met daarop alle informatie om kandidaten uit te nodigen is ook een goed idee. Zo weet je meteen wie er aanwezig is!

Alle mogelijkheden
De mogelijkheden om instructeur(s) te vinden met het meeste potentieel zijn oneindig. Vooral online kun je het zo bont maken als je wilt. Ons advies? Kijk eens verder dan je normale gang van zaken. Blijf jezelf, maar sta open voor nieuwe ideeën!

Meer informatie?

Heb jij de geschikte kandidaten al gevonden? Kijk dan op lesmills.com voor een overzicht van de Module Trainingen en wij helpen je bij het opleiden van worldclass instructeurs! 

Meer weten?

Voorgestelde insights