Reis naar de belevingswereld van je klant!

In Trends

Expert Nico de Jong ziet veel bedrijven vooral ‘eigenschappen zenden’. “Eigenschappen van hun dienstverlening of product. Sportscholen vertellen hun klanten graag waar ze goed in zijn, waar ze trots op zijn en welke producten en activiteiten ze allemaal bieden. Terwijl het volgens mij slimmer is om je goed te verdiepen in je doelgroep. De ‘cliëntis universalis’ bestaat niet, iedereen is anders. Je hoeft niet op individueel niveau te gaan werken, maar wel in verschillende doelgroepen. Vervolgens is het goed om na te denken over de vraag: ‘Wat los ik op voor mijn klant, met de eigenschappen en specificaties die ik heb?’” Het is een bekend voorbeeld in de marketingwereld: de nieuwe generatie wil geen boor, maar een gat in de muur.

Naar de beleving van de klant

Nico ziet veel goede bedoelingen bij sportschoolhouders, maar ziet ook dat velen hetzelfde doen. En dat er snel een prijs voor een abonnement per maand bijvoorbeeld wordt gecommuniceerd. En dat je ook kunt squashen, tennissen en allerlei andere sporten kunt doen. “Draai het eens om en zeg: ‘Je kunt bij ons de sport doen waar je op dat moment zin in hebt.’ Het is een andere manier van denken, je zet een stap in de belevingswereld van je klant.”

Maar hoe dan?

Moeilijk? Niet echt, maar het vraagt wat inspanning. “Ga eens met drie mensen bij elkaar zitten en stel jezelf de vraag wat je oplost voor je klant. De makkelijkste manier om daar achter te komen, is door het de klant zelf te vragen. Stel een enquête op met vragen als ‘wat vind je fijn bij onze gym?’ en ‘wat kunnen we volgens jou nog verbeteren?’.” De uitkomsten, daar kun je verder mee om klanten aan je te binden en tevreden te stellen. En op die manier help je jezelf natuurlijk ook verder!

Laatste berichten