Terug naar de basis met functioneel trainen

In Fitness

Het onderzoek wijst uit dat de fitnessbehoefte van consumenten aan het veranderen is. Traditionele krachttrainingsapparatuur, die de basis vormen van veel fitnesscentra, zijn achterhaald en worden volgens het onderzoek vervangen door functionele en resultaatgerichte trainingsvormen onder begeleiding van gekwalificeerde instructeurs. De fitnessbranche lijkt met deze ontwikkelingen terug te gaan naar de basis, waarmee de eerste fitnessclubs 30 jaar geleden begonnen.

Wat is functionele training?
Functionele trainingen zijn trainingen die zijn afgestemd op je eigen lichaam, op je eigen levensstijl of de sport die je beoefent. Lange afstanden lopen is functioneel voor een marathonloper, maar minder voor een sprinter. Verbeteren van sprongkracht is functioneel voor een basketballer, maar minder voor een wielrenner.

Wij krijgen echter voornamelijk te maken met mensen die sporten voor hun hobby. Dit houdt niet in dat deze mensen niet specifiek willen werken aan persoonlijke doelen.

Een functionele training speelt in op de doelstellingen waarmee iemand de fitnessclub is binnengekomen. Voorbeelden van functionele trainingen zijn trainingen die de spieren ontwikkelen met trainingsmiddelen als kabels, elastieken, kettlebels en onstabiele boards.

Hoe werkt functioneel trainen?
Het belang van functioneel trainen richt zich op samengestelde bewegingen die meer dan één spiergroep op hetzelfde moment laten bewegen. Wanneer je alleen je biceps versterkt met bijvoorbeeld een biceps fitnessapparaat, ben je alleen gefocust op één spiergroep. Dit noemen we een geïsoleerde oefening, een oefening met een beperkte beweging en deze verloopt vaak over één of twee gewricht(en). Functionele trainingsoefeningen richten zich altijd op het gebruik van meerdere gewrichten.

Een ideale functionele trainingsoefening is een oefening waarbij alle gewrichten in beweging komen zoals, enkel-, knie-, heup-, elleboog- en schoudergewricht(en). Zij verhogen het vermogen van je spieren om samen te werken als een eenheid. Je kunt lichaam dus zien als één spiergroep!

Algemeen Dagelijks Leven (ADL)
De mate van kwaliteit van bewegen meten wij met name in het Algemeen Dagelijks Leven (ADL) van mensen. Wanneer mensen beperkt worden in hun ADL, zal dit vroeg of laat hun kwaliteit van leven beïnvloeden. Mensen moeten dus op een dusdanige manier getraind worden dat ze in staat zijn de dingen die ze dagelijks doen beter en efficiënter kunnen doen. Dit doen we door terug te gaan naar de kern van ons bewegen. Alle bewegingen die wij maken in het dagelijks leven, ongeacht wat ons dagelijks leven inhoudt, zijn opgebouwd uit een aantal fundamentele bewegingen.

Fundamentele bewegingen
Er zijn 6 fundamentele bewegingspatronen die essentieel zijn voor het goed functioneren en in balans blijven van ons lichaam:

1 Squat

2 Lunge

3 Duwen / Trekken

4 Buigen / Strekken (vanuit het heupgewricht)

5 Roteren

6 Voortbewegen

Met gebruik van verschillende trainingsmiddelen kunnen we al deze fundamentele bewegingen uitvoeren en combineren tot functionele oefeningen om zo een evenwichtige workout te bieden.

Meer informatie?

Wil je meer weten over functioneel trainen in je fitnessclub? Neem dan contact op met de HDD GROUP via telefoonnummer +31 (0)416 33 43 15 of stuur een e-mail aan info@hddgroup.com

Voorgestelde insights