Trends & Ontwikkelingen in de Fitness branche voor 2019

Nu het nieuwe jaar is aangebroken zie je het bijna dagelijks voorbijkomen in de media: trendlijstjes! Ook de fitnessbranche kan hierin niet achter blijven. De Worldwide Survey of Fitness Trends is een jaarlijks terugkerend onderzoek, welke al jaren de fitnesstrends in kaart brengt en heeft voorspeld.

Veel fitnessondernemers zien dit onderzoek als een jaarlijks meetpunt. Zo kunnen ze zien hoe ze ervoor staan en kunnen ze bepalen welke veranderingen aangebracht dienen te worden in de toekomstvisie, uiteraard met als doel om de concurrentie voor te blijven! Wat mij betreft is deze trend lijst ook zeer interessant voor PT ondernemers, zeker als je naar de top 5 fitness-trends van 2019 kijkt. De nummers 3 (HIIT) en 5 (Bodyweight training) in de lijst worden in PT business al jaren groots omarmd, dus die zijn al spot-on. Ik bespreek graag de top 5 met je:

#1. Wearable Technology

Wearables, ook wel bekend als draagbare technologie, omvat; fitness trackers, smartwatches, hartslag monitors en GPS tracking systemen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere fitness en activiteit trackers van Apple, Google, TomTom en Fitbit. Deze apparaten kunnen gegevens meten als de hartslag, verbruikte calorieën, inactieve tijd, etc. Omdat leden veel waarde hechten aan deze ‘wearable gadgets’, kan je jouw klanten hierin tegemoet komen door jouw fitness materialen af stemmen on hun wensen.

Neem bijvoorbeeld de BODY BIKE SMART+, deze is voorzien van de laatste technologie en maakt innovaties als wattage training en RPM mogelijk. Prestaties worden meetbaar en je kunt in diverse trainingszones werken. Zo kan je perfect de voortgang van elke klant meten. Ook kunnen klanten hun mobiele telefoon opladen met de energie die vrijkomt tijdens het fietsen!

Ook FunXtion biedt grote voordelen op het gebied technologie. Verhoog de omzet van jouw PT studio en bespaar tijd. Naast de FES van FunXtion kun je met het online coachingplatform en de app gemakkelijk jouw klanten coachen en trainen wanneer je maar wilt en waar je ook bent.

#2. Group Training

Groepsfitnessinstructeurs motiveren en trainen individuen door persoonlijke groepsfitnesslessen (meer dan vijf deelnemers, anders zou het Personal Training zijn). Groepslessen zijn zo vormgegeven dat het effectieve, motiverende sessies zijn voor verschillende niveaus. De instructeur staat tijdens deze lessen centraal en beheerst de technieken om individuen te helpen hun fitness goals te behalen.

Er zijn veel verschillende soorten lessen en materialen, van cardiolessen tot indoor cycling en van danslessen tot steps. Groepsfitness trainingsprogramma’s bestaan al een lange tijd en zijn verschenen als mogelijke trend sinds deze survey was opgezet. Maar het was pas in 2017 dat groepsfitnesstraining het heeft geschopt tot de top 20.

Nu hoor ik je denken; Groepslessen…daar heb ik toch geen ruimte voor in mijn PT Studio? Met de Les Mills programma’s kun je ook prima kleine groepsfitnesslessen verzorgen, en dat kan jou als PT’er behoorlijk wat tijd en geld besparen. Daarnaast motiveert het jouw klanten als ze samen sporten en trekt het veel nieuwe klanten naar jouw PT Studio. – Lees ook Voordelen small group personal training voor PT studio’s

#3. High-Intensity Interval Training (HIIT)

Deze trainingsprogramma’s bestaan meestal uit korte intensiteitspieken, gevolgd door een korte periode van rust. Hoewel er verschillende commerciële voorbeelden van HIIT zijn, leggen ze toch allemaal de nadruk op hogere intensiteiten (meer dan 90%) van het maximum tijdens de segmenten met een hogere intensiteit, gevolgd door periodes van rust en herstel. Het is inmiddels een populaire vorm van lichaamsbeweging in sportscholen over de hele wereld.

Ook Les Mills biedt enkele HIIT programma’s aan, waaronder GRIT en SPRINT. Deze zijn perfect uit te voeren als small group training en ook beschikbaar als virtuele training met Les Mills Virtual. Uit onderzoek blijkt dat twee keer per week 30 minuten Les Mills GRIT aanzienlijke veranderingen in je conditie en lichaamssamenstelling teweegbrengt en de risicofactoren voor hart- en vaatziekten verlaagt.

#4. Fitness voor Senioren

Dit is een trend die de nadruk legt op en tegemoet komt aan de fitnessbehoeften van de babyboom generatie. Deze personen hebben over het algemeen meer geld beschikbaar dan hun jongere sportgenoten. Fitnessclubs kunnen goed profiteren van deze groeiende markt. Mensen leven langer, werken langer door en blijven veel langer gezond en actief.

Senioren worden steeds meer bewust van het belang van bewegen én ze worden steeds fitter en blijven langer actief. Een groot voordeel van de groep senioren is dat ze over het algemeen meer tijd hebben (gepensioneerd) dus bij uitstek geschikt om de stille daluren in je studio op te komen vullen. Daarnaast waarderen senioren hun gezondheid meer dan vroeger en hebben er vaker dan voorheen geld voor over. Het is zeker de moeite waard om actief te investeren in deze groep en aangepaste programma’s voor hen te verzorgen.

#5. Bodyweight Training

Een combinatie van krachttraining en neuromotorische bewegingen met behulp van meerdere bewegingsvlakken; dit programma gaat over het gebruik van het lichaamsgewicht als training. Bij bodyweight training wordt vaak niet of nauwelijks met materialen getraind, waardoor het een goedkope en functionele manier is om effectief te trainen. Bodyweight training verscheen voor het eerst in het trendonderzoek in 2013 en stond in 2017 op de 2e positie.

Er bestaan ook genoeg bodyweight groepsfitnesslessen, denk bijvoorbeeld aan Les Mills BODYBALANCE, Les Mills TONE of BARRE. Ook is FunXtion zeer geschikt om in te zetten voor bodyweight oefeningen, omdat je vooraf je eigen programma’s kunt samenstellen of ontwerpen gericht op het type training dat je wilt aanbieden en deze vervolgens kan uploaden in de FES.

Wil je meer weten over de implementatie van groepslessen of materialen in jouw studio? Bel mij of stuur een mail en we maken een afspraak zodat ik je er meer over kan vertellen.

Op de hoogte blijven van de laatste PT Insights? Meld je hier aan voor de mailinglist.

    Mijn naam is Arjan Peeks, werkzaam als Accountmanager bij de HDD GROUP. De missie van HDD GROUP is om fitness professionals, en dus ook personal trainers, nog succesvoller te maken. Dit doen we onder andere door kennis over te brengen en totaal oplossingen te bieden. Hier wil ik me graag voor inzetten!

    Ik kan je onder andere helpen bij het implementeren of uitbreiden van SGPT in jouw personal training studio.

    Laatste berichten