Van fysiek naar virtueel: Hoe kunnen clubs hierop inspelen?

In Fitness

Nu fitnessclubs per 1 juli weer open zijn is het erg belangrijk dat men rekening houdt met het ‘afstand houden’. Clubs zijn nu ingericht op de anderhalvemeter-samenleving. En dat heeft natuurlijk behoorlijk wat gevolgen.

Het betekent misschien wel dat je als club minder mensen tegelijk binnen kunnen laten en dat er minder mensen tegelijk kunnen sporten. Clubs moeten dat goed zien te managen. Meer leden zullen bijvoorbeeld gebruik maken van de mogelijkheid om te reserveren, wat clubs online kunnen faciliteren.

Bedrijfsvoering

Maar de gevolgen gaan veel verder dan dat en dat heeft gevolgen voor de hele bedrijfsvoering. Clubs proberen hun aanbod af te stemmen op alle veranderingen. Groepsfitness wordt misschien voor kleinere groepen gegeven. Maar dat betekent niet dat de vraag naar die lessen afneemt. Hoe kunnen clubs dat oplossen?

Virtueel en on demand

Voor clubs heeft het dus gevolgen voor het aantal trainingsuren dat men aanbiedt. Eén van de opties is om bijvoorbeeld op andere uren van de dag een virtuele les aan te bieden. Dat bieden wij ook aan in de vorm van het Les Mills Virtual concept. De les kan op die manier aan iedereen gegeven worden, zonder dat er extra uren voor een instructeur betaald hoeven te worden. Bovendien hebben leden dan de keuze uit meerdere tijdstippen.

Een fysieke connectie gaat altijd boven een virtuele, maar op deze manier kunnen clubs wel hun aanbod vergroten. En daarmee heb je de meeste kans om zoveel mogelijk leden tevreden te stellen. Datzelfde geldt voor een trainingsapp als Les Mills on Demand. Als leden bij zowel de fysieke les als de virtuele niet aanwezig kunnen zijn, dan kunnen zij dat in hun eigen tijd ook bijvoorbeeld thuis doen met behulp van on demand-lessen.

Meer tools, dezelfde capaciteit

Clubs doen er verstandig aan om dezelfde capaciteit proberen te draaien. Maar de capaciteit op de clubs is mogelijk veel kleiner, dus zijn zij aangewezen op andere manieren. Maar door die manieren wordt het aantal leden wel meer verspreid over een dag, en dus over de capaciteit van een club.

Door de crisis zijn sommige clubs natuurlijk wel in het diepe gegooid. Zij maakten nog relatief weinig gebruik van de online en on demand-mogelijkheden. Het meest gehoorde argument daar tegen was altijd dat zij dachten dat fysieke lessen zouden worden vervangen door virtuele. Die real-life connectie zal echter niet vervangen worden door de virtuele. Maar gebruik maken van de online- en on demand-mogelijkheden is door de huidige situatie tenminste wel het overwegen waard.

Omarm de mogelijkheden

Het is belangrijk dat clubs nadenken over deze nieuwe manier van werken, om daarmee zoveel mogelijk leden tevreden te stellen. Zij moeten deze niet zien als een tijdelijke situatie, want de online- en on demand-mogelijkheden zullen gewoon blijven.

Bekijk de nieuwe situatie dus vooral uit oogpunt van je leden. De club past zich aan haar leden aan, niet andersom. Zij kunnen nu kiezen uit meer tijdstippen en zelfs locaties waar ze hun lessen kunnen volgen. En dat wordt door veel leden als prettig ervaren.

Laatste berichten