Van online naar live: Hoe gaan online leden ook je club bezoeken?

In Fitness

Momenteel zijn de fitnessclubs in Nederland gesloten vanwege de coronamaatregelen. Clubs proberen daarom hun leden zoveel mogelijk te voorzien in hun behoeften met alle online mogelijkheden die er zijn.

Niet alleen is dat van belang omdat de clubs nu gesloten zijn. Vroeg of laat gaan de clubs natuurlijk weer open en dan wil je ook dat de doelgroep die je online hebt weten te bereiken, ook de stap naar je fysieke club maakt. Niet alleen de mensen die al lid waren, maar ook een nieuwe doelgroep die tot dan alleen nog maar gebruik maakte van de online mogelijkheden.

Van online naar offline

Daarvoor is het van belang om een goede online to offline -strategie te hebben. Het doel: een grote online doelgroep genereren om straks, na de heropening van de clubs, zoveel mogelijk mensen naar de live lessen te leiden.

Clubs zien door de huidige sluiting van de clubs (de tweede sluiting inmiddels) het belang van de online mogelijkheden wel in. Zij hebben daar tijdens de eerste sluiting in het voorjaar inmiddels ook al de nodige ervaring mee opgedaan. Zij weten dus dat het belangrijk is om leden betrokken en actief te houden.

Opstap

Maar er moet niet alleen een focus op de huidige leden zijn. Het grote voordeel van je focussen op de online mogelijkheden is dat eigenlijk iedereen met een internetconnectie een potentieel lid van je club is. Een online connectie kan daarbij een goede opstap zijn voor hen om op termijn ook daadwerkelijk je club te bezoeken.

De reden dat zij dat tot dusver nog niet hebben gedaan kan van alles zijn. Tijdstippen van de lessen zijn voor hen misschien niet haalbaar, zij schamen zich voor hun gewicht, weten niet hoe apparaten werken of durfden niet.

Met alle online mogelijkheden kunnen zij toch in hun vertrouwde omgeving al beginnen met fitness. Clubs kunnen deze doelgroep via hun online kanalen dus ook betrekken en actief houden, met de kans dat zij vroeg of laat ook de club zullen bezoeken.

Waarom naar de club?

In de club zelf is de motivatie vaak groter en de resultaten zijn vaak beter. Men kan zich optrekken aan andere leden, een groepseffect dus. De kans dat mensen een bepaalde oefening overslaan is thuis toch groter dan in de club zelf. En ook het sociale aspect, het community-gevoel, is een belangrijk aspect van het sporten in de club. Daarmee groeit ook de motivatie van leden, waardoor zij nog meer verbonden raken met je club.

Natuurlijk vallen die voordelen nu even weg door de sluiting van de clubs. Des te belangrijker is het nu om te focussen op de online mogelijkheden en leden en potentiële leden zoveel mogelijk zien te bereiken. Je wilt je leden toch veel mogelijkheden kunnen blijven aanbieden, want anders zullen zij hun abonnement snel opzeggen.

De potentiële leden kunnen nu alvast aan de slag gaan met de mogelijkheden die je aanbiedt, omdat zij nu misschien nog niet direct de stap naar de fysieke club willen maken. Door met hen nu online aan de slag te gaan, kan dat werken als opstap. Zij raken zo bekend met de club, de persoonlijke aandacht, de sfeer, de lessen en de mogelijkheden, waardoor de stap naar de fysieke club straks een stuk lager zal zijn. Maak hen op die manier dus enthousiast, gemotiveerd en nieuwsgierig.

Laatste berichten