Zijn jouw trainers goed opgeleid?

In Alles, Fitness, Training

Fitness trainer en personal trainer zijn vrije beroepen. Met andere woorden: een diploma is niet nodig, iedereen die wil mag zich fitness trainer of personal trainer noemen. Dat wil echter niet zeggen dat de bezoekers van jouw club geen gediplomeerde en goed opgeleide trainer willen. Je bezoekers gaan er blind vanuit dat hun trainer een bepaalde expertise heeft. Terecht! Tegelijkertijd wordt het aanbod van trainers en clubs in bepaalde steden steeds groter, dus het is essentieel om te laten zien dat je die kennis en vaardigheden inderdaad in huis hebt. En dat betekent een erkend diploma.

Diploma is een must!

Jelmer Siemons is eigenaar van Start2Move, een opleidingscentrum voor de particuliere markt van de fitness-, sport- en healthsector. “We willen deze mensen graag een diploma laten halen en blijvend bijscholen”, vertelt Jelmer. “We zijn ook bezig om hen in contact te brengen met het werkveld of te helpen met hun eigen bedrijf in deze sector op te bouwen.” Volgens Jelmer is het voor trainers belangrijk om aan te kunnen tonen dat ze gediplomeerd zijn. “Maar uiteindelijk is het de brancheorganisatie NL Actief die het niveau bepaalt en of iemand competent is om als fitness trainer of personal trainer aan de slag te gaan.” Dus: fitness trainer of personal trainer is een vrij beroep, toch is het essentieel om gediplomeerd te zijn om kwaliteit te waarborgen. Zeker als het gaat om een lifesylecoach, waarbij het gaat om duurzame gedragsverandering, is een opleiding van essentieel belang.

Blijven onderscheiden

Door het toenemende aanbod in specialisties (trainer voor mensen die een blessure hebben gehad, of een fysical performance trainer) is het ook voor reeds gevestigde trainers zaak om zich te blijven scholen. “Want zo blijven of worden ze onderscheidend”, aldus Jelmer. Naast de opleiding is het verder nog goed om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de markt. Jelmer: “De kennis ontwikkelt zich snel, dus bij- of nascholing is bepaald geen overbodige luxe. En een goed opgeleide trainer is ook voor fitnessclubs een grote toegevoegde waarde.”

Laatste berichten