Zo creëer je beleving op jouw club!

Of het nu gaat om een festival, bedrijf of winkel: alles draait tegenwoordig om beleving. De ervaring die je als bezoeker op een plek opdoet. Hoe vriendelijk zijn de mensen? Krijg je een kopje koffie aangeboden? Word je gastvrij ontvangen? Hoe ziet de ruimte eruit? Welke muziek wordt gedraaid? Het speelt allemaal een rol in de beleving. En dat geldt dus ook voor jouw club.

Worstelen met beleving

Koen Wouters van First Impression heeft er dagelijks mee te maken. Als adviseur en installateur van audiovisuele apparatuur ervaart hij dat ook veel fitnessclubs met de uitdaging ‘beleving’ worstelen. Mede daarom creëert hij ‘content’ met een mooie lichtshow, passende muziek of mooie beelden om het audiovisuele deel van beleving in te vullen. Maar beleving is meer. “In een fitnessclub zie ik vaak kleine dingen die beter kunnen”, vertelt hij. “Een gebroken ruitje, koffie die niet lekker is, wat achterstallig onderhoud of schoonmaak, geen airco, slechte verlichting. Veel van deze punten komen vaak samen in de groepslesruimte.” Een groepslesruimte wordt in de regel heel functioneel benaderd: er moet een flinke groep mensen in kunnen trainen, een paar keer per dag en dat is dat. Dus niet.

Zelf doen

Je kunt zelf al heel veel doen om de beleving in je club naar een hoger plan te tillen. “Denk bijvoorbeeld aan muziek”, vertelt Koen. “Als 90 procent van de mensen met een koptelefoon op loopt, is dat een indicatie dat er misschien iets niet goed is. Het geluid en de muziek moeten goed zijn. Zorg dat je aansluiting hebt bij de leden. Denk ook eens aan displays om actief met leden te communiceren in de club.” Koen trekt de vergelijking met een winkel: “Als je als winkel tegenwoordig geen of weinig verhaal vertelt, beleving brengt, dan doe je als winkelier al snel niet meer mee.”

Kritische blik!

Natuurlijk kun je zelf met een kritische blik door je club lopen. Wat valt je op? Wat kan beter? Het kan ook een idee zijn om anderen eens met een frisse blik naar de beleving in je club te kijken, bij voorkeur iemand die er niet eerder is geweest. Koen: “Soms word je bedrijfsblind en zie je de tekortkomingen van je eigen club niet meer. Dan klopt je beleving niet en mis je een belangrijke kans om mensen aan je club te binden.” En dat zit hem soms in hele kleine, eenvoudig toepasbare verbeteringen.

Laatste berichten