Zo haal je het meeste uit aggregators!

Ozgur Yasar van Fitsociety noemt twee bekende spelers in het veld van aggregators in Nederland: One Fit en ClassPass. “Een fitness agreggator koopt lessen van studio’s en sportscholen op en verpakt deze in een abonnementsvorm, waarbij de consument met één abonnement uit een divers lesaanbod kan kiezen”, vertelt hij. Voor de consumenten is dit een mooie oplossing omdat er flexibiliteit en diversiteit geboden wordt en voor de studio’s en sportscholen kan er een nieuwe bron van inkomsten gegenereerd worden, wanneer deze consumenten ook een lidmaatschap afnemen. Tegelijkertijd schuilt daar het addertje onder het gras, want het lidmaatschap is niet langer vanzelfsprekend, terwijl veel clubs nog steeds vrijwel alleen daar de focus op leggen. Wat het effect precies zal zijn, is nu nog even koffiedik kijken.

 

Lege plekken vullen

Fitsociety doet in feite hetzelfde, maar wel met een belangrijke nuance: “Wij kopen geen lessen op, maar stellen sportscholen en studio’s in staat om de onverkochte plekken aan te bieden aan consumenten. Hiermee behoud je als fitnessondernemer controle en de directe relatie met de consumenten. Je kunt natuurlijk een abonnement aanbieden aan de consumenten die een lidmaatschap overwegen.” Je bestaande leden kun je allerlei voordelen geven ten opzichte van de ‘fitness snacker’, zoals: eerder inzicht in welke lessen er gegeven worden en eerdere aanmeldmogelijkheden zodat je vaste lid altijd zeker is van een plek in de les. Of een betere en persoonlijke coaching en tips. En een abonnementhouder zal prijstechnisch waarschijnlijk voordeliger uit zijn. Zo hou je het lidmaatschap aantrekkelijk.

Zo bereik je het optimale resultaat

Voor de resterende lege plekken in jouw lessen kun je prima gaan samenwerken met een agreggator. Op basis van de toegepaste data van de agreggator kun je deze tegen verschillende prijzen aanbieden. Iets wat in de luchtvaart wereld al jaren wordt toegepast. Zo is het niet vreemd om verschillende tarieven te hanteren voor verschillende lessen. “Iedereen weet dat het op maandagavond in de sportschool veel drukker is dan op vrijdagavond. En als het buiten warmer dan 20 graden is, komen mensen minder snel naar de sportschool dan wanneer het 5 graden is”, legt Ozgur uit. Het idee is dat je op basis van data als deze, de beste prijs vindt voor consument en voor de aanbieder. Uiteindelijk gaat het erom de lege plek in je les te vullen. Waarbij tijdelijke klanten ook vaste klanten kunnen worden!

Laatste berichten