skip to Main Content

Small group training

Small group training (SGPT) is een manier van trainen in een kleine groep – vaak niet meer dan 6 personen – onder begeleiding van een personal trainer. Eigenlijk is het een variant op personal training voor mensen die een-op-een training niet als de ideale manier van trainen zien, maar wel persoonlijke aandacht willen van een professional. Het trainen in een kleine groep kan al met behulp van basis fitness materialen, zoals medicijnballen, kettlebells, gewichten en het eigen lichaamsgewicht, maar het kan ook met geavanceerde fitnessmaterialen. Wat er gebruikt wordt hangt vooral af van de trainingsdoelen en aandachtspunten van de personen in de groep.

De voordelen van small group training voor de sporters

Voor de sporters zijn er meerdere voordelen van trainen in een kleine groep. Zo is het algemeen bekend dat trainen in een groep voelt als een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan trainen. En als de sporters er dan eenmaal zijn, motiveren ze elkaar ook nog eens om het uiterste uit zichzelf te halen. Verder wordt het over het algemeen leuker gevonden om in een groep te trainen, vanwege het sociale contact. De sporters hoeven er niet even fit voor te zijn, aangezien de oefeningen gemakkelijk aan te passen zijn aan ieders niveau. En een ander belangrijk voordeel, het is een stuk goedkoper dan personal training, aangezien de kosten van de personal trainer verdeeld worden over zes personen.

Het grote voordeel ten opzichte van training in een grotere groep is vanzelfsprekend dat de trainer voldoende tijd en daarmee persoonlijke aandacht kan geven aan iedere sporter.

De voordelen van small group training voor trainers

Trainen in kleine groepen wordt door personal trainers over het algemeen minder intensief ervaren dan een-op-een training. Het is voor een trainer daarnaast afwisselender en daardoor vaak ook leuker om een training in groepsverband te geven. Het is ook financieel gezien aantrekkelijker voor de personal trainer, aangezien hij niet door één maar door meerdere personen betaald wordt. Het is eigenlijk een soort gulden middenweg, waarbij de trainer niet te veel in rekening hoeft te brengen bij één sporter en alle deelnemers toch de persoonlijke aandacht krijgen die ze nodig hebben.

Alle voordelen nog eens op een rij:

 • Het is voordeliger voor de sporters.
 • Het werkt motiverend om in een groep te sporten.
 • Het is leuker (met name door het sociale contact) om in een groep bezig te zijn.
 • Het is gemakkelijker aan te passen aan het niveau van iedere sporter.
 • Het is ook voor de trainer/instructeur leuker en afwisselender.
 • Het biedt genoeg ruimte voor persoonlijke aandacht ten opzichte van training in grotere groepen.

Wat heb je nodig voor small group training

Er wordt binnen small group training naast het gebruik van fitnessapparaten, ook veel gebruikgemaakt van het eigen lichaamsgewicht en de basis fitnessmaterialen. Funxtion is een merk dat gespecialiseerd is in het optuigen van lessen voor kleine groepen. Deze zijn afwisselend, uitdagend en aan te passen aan ieder niveau. Je kunt met een aantal basismaterialen al veel gevarieerde trainingen geven:

 • Boksballen.
 • Medicijnballen, fitnessballen en slam balls.
 • Weerstandsbanden.
 • Fitnessmatten.
 • Aerobic steps.
 • Halters.
 • Kettlebells

Voor vrijwel al deze apparaten, materialen en advies over de inrichting kun je terecht bij Studion Fitness. Naast deze materialen kan er tijdens de trainingen ook gebruikgemaakt worden van apparaten, denk hierbij aan een bankdruk, een roeimachine, een leg press en meer.

Hoe kan HDD GROUP je helpen?

HDD GROUP helpt al meer dan 30 jaar fitness professionals in de Benelux. Dat doen we door mee te denken en te adviseren in de inrichting van sportscholen, het ontwikkelen van trainingsconcepten en groepslessen, maar ook in het adviseren op het gebied van ledenbehoud en personeelsmanagement. Wij houden van alles wat met de fitness club te maken heeft en zijn ook altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Die delen we dan ook graag met je. Het is onze missie om sportscholen succesvol te maken!

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Heb jij een vraag over groepslessen, fitnessconcepten, over de inrichting van een fitness ruimte of bijvoorbeeld over het management van je club? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Contact opnemen

+31 (0)416 33 43 15