skip to Main Content

Sportschool overname

Als je op de rand om een sportschool over te nemen, dan mag je daar best enthousiast over zijn. Maar het is ook verstandig om goed na te denken en een degelijk plan te maken voor de daadwerkelijke overname. Ga je een sportschool overnemen, dan komt daar namelijk best wat bij kijken.

Wil je geen sportschool overnemen, maar een hele nieuwe sportschool starten, neem dan eens een kijkje op de pagina: Een sportschool starten.

Een sportschool overname – waar moet je op letten?

Een sportschool overname gaat natuurlijk niet vanzelf. Natuurlijk kun je bij een overname van een sportschool voor een deel meeliften op het succes van het succes van je voorganger. Denk aan het ledenregister, de apparatuur, de locatie en dus de (goede) naam van de sportschool. Het is wel belangrijk dat je vooraf bepaalt welke dingen je wil gaan veranderen, omwille van jouw vooraf bepaalde doelgroep.

Punt 1: Bepaal eerst jouw missie, visie en kernwaarden

Of je nu een sportschool overneemt of een nieuwe sportschool begint, je moet helder voor ogen hebben wat jouw missie, visie en kernwaarden worden. Je kunt hiervoor ook het business plan opvragen van de sportschool die je gaat overnemen. Dit kan ter inspiratie dienen en als controlestuk: wat gaat goed en wat kan er beter? En je kunt het naast jouw plannen leggen om erachter te komen welke grote verschillen er zijn.

Punt 2: Doe een doelgroep-, concurrentie- en omgevingsanalyse

Jouw doelgroep zijn de mensen die je lid wil maken. Je gaat je afvragen wat zij willen terugzien in een sportschool en je speelt daarop in. Het is dus verstandig om van tevoren een onderzoek uit te voeren naar de aanwezigheid van die doelgroep in jouw verzorgingsgebied. Zijn er al concurrenten die in dezelfde vijver vissen? Dat heeft namelijk ook invloed op jouw ledenpotentieel. Doe onderzoek, zodat je weet dat er voldoende potentie zit in de omgeving van je locatie.

Punt 3: Doe een klanttevredenheidsonderzoek

Een nieuwe eigenaar, jij dus, moet ervoor zorgen dat huidige leden nóg liever terugkeren naar de fitnessclub. En wie kunnen jou betere input geven over eventuele verbeterpunten dan de leden zelf? Vraag leden die al wat langer lid zijn, desnoods in ruil voor een gratis sportdrankje bijvoorbeeld, of ze een enquête willen invullen om zo de sportschool nog beter te maken.

Punt 4: Laat de financiële boeken beoordelen door een expert

Als je een sportschool wil overnemen, dan bestaat de kans dat je geen superheld bent in (het lezen van) de financiële administratie. Dat is niet erg, we kunnen immers niet overal goed in zijn Schakel een expert in om je te helpen met de financiële verantwoordelijkheden. Die persoon kan jou dan haarfijn uitleggen hoe het bedrijf er financieel voorstaat en wat het in zijn/haar ogen waard is.

Punt 5: Maak een marketing- en promotieplan

Ook al bestaat de sportschool al langere tijd, toch is het verstandig om een marketing- en promotieplan te maken. Hoe ga je ervoor zorgen dat jouw sportschool onder de aandacht blijft komen van potentiële leden? Ook hier kun je het advies van de oude eigenaar in meenemen. Stel gewoon de vraag: ‘via welke wegen heb jij de meeste leden geworven?’ Vragen staat altijd vrij en dan hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden!

Punt 6: Investeer in de punten die moeten veranderen

Deze is belangrijk: bekijk welke apparatuur en inrichting nog mee kunnen in jouw wensen en doelen voor de sportschool. Bekijk welke inrichting aan vervanging toe is en welke inrichting jij nog wil toevoegen aan je sportschool. Heeft de huidige inrichting bijvoorbeeld een groepsleszaal en wil jij wel of geen groepslessen aanbieden? Maak een goede inventarisatie van de spullen en zorg ervoor dat je voldoende financiële middelen hebt om eventueel te investeren. Heb je hier hulp bij nodig? Studion Fitness heeft jarenlang ervaring met het inrichten van fitnessclubs en geven persoonlijk advies voor al jouw wensen.

Punt 7: Maak goed kennis met eventuele medewerkers die je overneemt

Het geldt bij meerdere sectoren, maar zeker ook in de fitnessbranche; de mensen die er werken zijn een heel belangrijk onderdeel voor leden om terug te blijven komen. Zeker als de oud-eigenaar geliefd was bij zijn medewerkers, dan is het goed om te zorgen dat ze ook graag voor jou werken. Vraag bij de oud-eigenaar wat je moet weten over de werknemers en ga vervolgens een persoonlijk gesprek met hen aan. Dat zorgt voor een goede start!

Punt 8: Maak van de heropening een knalfeest!

Of je nu een compleet nieuw concept met nieuwe naam en aanbod krijgt, of alleen een vernieuwing van de apparaten en inrichting, het feit dat er een nieuwe eigenaar is mag kenbaar gemaakt worden door middel van een heropening. Tijd voor een feestje dus!

Hoe kan HDD GROUP je helpen bij een sportschool overname?

Wil jij een sportschool overnemen? HDD GROUP is jouw kennispartner die je van begin tot eind kan helpen. Zo hebben we al meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van opstarten, inrichten en managen van sportscholen en kunnen we jou van persoonlijk advies voorzien in de keuzes die jij maakt voor jouw sportschool.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Heb jij vragen over inrichtingen of ben je benieuwd naar wat we voor jouw sportschool kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Contact opnemen

+31 (0)416 33 43 15