skip to Main Content

Thuis fitness: vriend of vijand?

Thuis fitness is niet meer weg te denken uit ons hedendaagse bestaan. Door de snel ontwikkelende technologie ontstaan er, buitenom de traditionele manier van fitness, steeds meer nieuwe manieren van sporten. Bovendien eist de consument een fitnessbeleving die past bij zijn of haar snelle, drukke leven. Toch is sporten vanuit huis geen nieuwe trend, ruim 85% van de clubleden sportte ook voor covid-19 al vanuit huis. Natuurlijk heeft de coronapandemie er wel voor gezorgd dat het fenomeen ‘thuis fitness’ zich in razendsnel tempo heeft ontwikkeld tot een van de populairste soorten fitness. Hoe ga je daar als club het beste mee om?

Waarom is thuis fitness populair?

Er zijn veel praktische redenen waarom clubleden thuis sporten. Zo kunnen ze – zonder pottenkijkers – trainen wanneer ze willen en bespaart het hen verder (reis)tijd en geld. Een andere oorzaak is de coronapandemie. Door gedwongen sluiting van de sportscholen waren clubleden genoodzaakt om andere manieren te vinden om in beweging te blijven. Het aantal leden dat ging fitnessen vanuit thuis groeide explosief. Daarnaast is het online aanbod in deze periode enorm toegenomen. Heel lang was de sportschool de enige plek waar fitnessprogramma’s op maat bestonden, maar dat is nu verleden tijd. Inmiddels staat het internet vol met trainingsprogramma’s, soms zelfs gratis. Fitness apps zijn bovendien toegankelijker dan ooit, gezien vrijwel iedereen een smartphone bezit. Thuis fitness is hierdoor voor iedereen toegankelijk.

Wat kan thuis fitness opleveren voor je club?

Veel sportscholen en -clubs zien de opkomst van thuis fitness als een bedreiging voor de toekomstbestendigheid van hun club. Toch blijkt uit onderzoek van Les Mills het tegenovergestelde: het overgrote deel van de leden die thuis workouts doen, bezoeken tóch nog wekelijks de club. Die groep combineert hun fitnessroutines en heeft behoefte aan een 360 fitnesservaring. Wij zien het dus liever als een manier om je leden ook buiten jouw club gemotiveerd te houden. Je leden ondersteunen met een digitaal aanbod waarmee ze overal kunnen fitnessen – thuis én op de club – kan er zelfs voor zorgen dat ze juist betrokken blijven. De toekomst van fitness wordt deels digitaal. Het is voor clubs de kunst om dat de komende tijd op een effectieve manier in hun huidige concept te verweven.

Online fitnessen, thuis of in de club

Zowel Funxtion als Les Mills bieden een oplossing waarmee je zo’n 360 graden fitnessbeleving kunt creëren. Zo ontwikkelde Funxtion een app waarmee je leden binnen én buiten de club effectieve, functionele trainingen kunnen volgen. Vaak wordt gedacht dat men online trainingen alleen thuis volgt, maar ook ín je sportschool kunnen leden natuurlijk digitale lessen volgen. De app van Funxtion is hiervoor uiterst geschikt: dankzij slimme technologie is deze namelijk eenvoudig te integreren in jouw websitestructuur.

Een andere aanbieder van online fitness is Les Mills, zij lanceerden Les Mills+ (voorheen Les Mills On Demand): een platform speciaal ontwikkelt voor clubs als aanvulling op hun live aanbod. Je hebt bij Les Mills de mogelijkheid om affiliate partner te worden; leden schrijven zich rechtstreeks in bij Les Mills, maar blijven te allen tijde gelinkt aan jouw sportschool én je ontvangt commissie. Zo wordt het aanbieden van thuis fitness ineens veel aantrekkelijker. Bovendien vernieuwen ze iedere 3 maanden hun choreografieën, zodat je leden nooit verveeld raken.

Ben jij er klaar voor?

Al ruim 25 jaar brengen wij onze missie – iedere fitnessprofessional succesvol maken – dagelijks in praktijk. Wij maken de digitalisering in de fitnessbranche dus van dichtbij mee en zijn als een van de eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Ben je benieuwd hoe je thuis fitness in het voordeel van jouw club kunt laten werken? Neem dan contact met ons op en plan een vrijblijvende kennismaking in.

Contact opnemen

+31 (0)416 33 43 15