skip to Main Content

Een sportschool starten

Wil jij een sportschool starten? Is het een lang gekoesterde droom? Tof! Wij kunnen het starten van een sportschool eigenlijk alleen maar aanmoedigen, aangezien jij daarmee op het punt staat om de wereld weer een beetje fitter en energieker te maken. Het is wel goed om, voordat je je deuren van de sportschool opent, goed na te denken over een aantal zaken. Zo zijn de kosten om een sportschool beginnen iets waar je je van bewust moet zijn. En met alleen het kiezen van een locatie en het investeren in apparatuur red je het niet. Er komt wel meer kijken bij het starten van een sportschool.

Een sportschool starten in 8 stappen

In grofweg 8 stappen kun jij jouw droom van het beginnen van een eigen sportschool werkelijkheid maken. Bij HDD GROUP weten we als geen ander dat het starten van een sportschool de nodige expertise vereist, dus mocht je ergens niet uitkomen, aarzel dan niet en neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij hielpen al honderden ondernemers in de Benelux met het opzetten, inrichten en managen van hun sportschool.

Dus, ga jij een sportschool starten? Bekijk dan hieronder de 8 stappen die je kunt doorlopen om een stevige basis te creëren voor jouw sportschool.

Stap 1: Bepaal jouw missie, visie en kernwaarden

Alles valt of staat van jouw overtuiging om een sportschool te beginnen. ‘Heb ik zin in’ is vaak niet voldoende om een langdurig succes te maken van je club. Probeer in je missie antwoord te geven op: ‘waar staan we voor?’ en ‘waarom bestaan we?’ In een visie probeer je antwoord te geven op ‘waar gaan we voor?’, dus: ‘wat wil je bereiken met je sportschool?’ Probeer hier, bijvoorbeeld in een tijdsbestek van 5 jaar, concreet in te zijn. De kernwaarden vorm je op basis van je missie en je visie en geven antwoord op hoe jij je als sportschool onderscheid van de rest.

Stap 2: Doe een doelgroep-, concurrentie-, en omgevingsanalyse

Of BODY BIKES passen binnen jouw club is natuurlijk afhankelijk van de doelen en de doelgroep van jouw sportschool. Heb je überhaupt een ruimte waarin groepslessen worden gegeven? En wil je dat spinninglessen ook onderdeel worden van je aanbod? Dan is de BODY BIKE zeker iets voor jou. Het is een tijdloze eyecatcher en daarmee een publiekstrekker, maar zijn ook geweldig in gebruik, waardoor het dat publiek ook aan zich bindt. Door het slimme ontwerp zien ze er niet alleen mooi uit, maar gaan ze ook nog eens ontzettend lang mee. Het is dus een spinningfiets die om meerdere redenen tijdloos is.

Stap 3: Ga op zoek naar de juiste locatie om een sportschool te starten

Heb je het aantal potentiële leden in jouw omgeving in kaart gebracht, dan kun je op zoek gaan naar de juiste locatie. Belangrijk hierbij zijn de fysieke locatie, niet te ver van de bewoonde wereld, tenzij je denkt dat jouw doelgroep bereid is met de auto te komen, de kosten van de locatie en de ruimte(s) die de locatie heeft.

Stap 4: Maak een marketing- en promotieplan

Op basis van jouw locatie en de doelgroepanalyse, is het verstandig om een marketing- en promotieplan te maken. Hierin ga je de manieren uiteenzetten hoe je jouw doelgroep gaat verleiden om naar je club te komen. Hoe zorg je ervoor dat ze een eerste keer binnenkomen? Bijvoorbeeld door te flyeren of te investeren in social media? Hoe zorg je ervoor dat ze een abonnement nemen? Bijvoorbeeld met korting of een gratis proefperiode. En hoe zorg je er vervolgens voor dat ze nooit meer weg willen? Bijvoorbeeld met beloningen voor leden die lang lid zijn. Daar denk je in dit plan over na.

Stap 5: Bepaal het financiële plaatje – kosten sportschool beginnen

Een eigen sportschool beginnen brengt de nodige kosten met zich mee. Want wat zijn de kosten om een sportschool te beginnen nou precies? Je moet hierbij denken aan de locatie die je moet huren, een eventuele verbouwing en de inrichting waarin je moet investeren, alsook de personeelskosten en kantoorkosten die er nog bij komen kijken. Het is goed om van tevoren te bedenken welke kosten je moet gaan maken, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Door hier een goed beeld van te schetsen, kun je ook inschatten hoeveel leden je nodig hebt om kostendekkend te zijn. Dat is wel zo fijn om te weten.

Stap 6: Investeer in de juiste inrichting

Een inrichting is een van de belangrijkste aspecten van een sportschool. Deze moet inspirerend, activerend, uitdagend en vooral aangenaam zijn voor je bezoekers. Het inrichten van een sportschool is echt een vak apart, dus mocht je er hulp bij nodig hebben, neem dan eens contact op met Studion Fitness, specialist in het inrichten van fitnessclubs.

Stap 7: Zorg voor de juiste certificering en ga op zoek naar de juiste (gecertificeerde) mensen

Als het goed is heb je inmiddels al de juiste certificeringen, bijvoorbeeld als personal trainer, hersteltrainer of groepslestrainer, zodat je jouw leden gepaste hulp kunt bieden. Waarschijnlijk kun je niet alles alleen, dus zorg er daarnaast ook voor dat je de juiste, gecertificeerde mensen in dienst neemt. Goede mensen maken het verschil!

Stap 8: Maak van de opening een knalfeest!

Nu je bijna helemaal klaar bent voor de opening, is het goed om van jouw opening een flinke happening te maken. Laat al jouw vrienden, familie, kennissen komen en maak er een origineel iets van. Laat bijvoorbeeld een bekende sporter een lint doorknippen, laat een DJ komen om er een feest van te maken, laat lekkere hapjes komen die er daarna in jouw gym weer afgetraind kunnen worden en laat een cameraman komen die alles vastlegt voor social media.

Hoe kan HDD GROUP jou erbij helpen?

Wil jij een sportschool starten? HDD GROUP is jouw kennispartner die je van begin tot eind kan helpen. Zo hebben we al meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van opstarten, inrichten en managen van sportscholen en kunnen we jou van persoonlijk advies voorzien in de keuzes die jij maakt voor jouw sportschool.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Heb jij vragen over inrichtingen of ben je benieuwd naar wat we voor jouw sportschool kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Contact opnemen

+31 (0)416 33 43 15