skip to Main Content

Hoe krijg je jouw leden weer terug naar de club?

Hoewel we het liefst niet meer praten over corona, blijkt toch dat we de consequenties ervan nog steeds voelen. Veel clubs zitten nog niet op hun oude ledenaantal in vergelijking met het tijdperk voor corona. En eerlijk is eerlijk: die oud-leden komen niet ‘zomaar’ terug. Ze komen – helaas – niet aanwaaien. Gelukkig heb je daar als club wél enigszins invloed op. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips gericht op het terugkrijgen van oud-leden. Eén voorwaarde: je moet wel in actie komen.

Inspelen op de behoefte van de leden

Een fitnessclub is gezellig, biedt vaak diverse lessen aan of is dichtbij huis. Dit kunnen allemaal redenen zijn voor leden om lid te worden. Toch is de voornaamste reden om lid te worden van een fitnessclub vaak afvallen en fit worden. Speel hier daarom op in, laat blijken hoe de club (toekomstige of oud-) leden helpt hun doelen te bereiken en laat met leuke programma’s of acties zien wat je te bieden hebt. Dat kan in de vorm van een programma dat gericht is op de welbekende vakantiekilo’s, een ‘Get Fit’ week, voor-en-na-foto’s, een gezellig en sportief evenement of een andere ludieke actie.

Weg met de vakantiekilo’s

We bevinden ons midden in de zomervakantie. Een vakantie met borrel en barbecue hier, en een extra paar kilo’s daar. Helaas, maar vaak waar. Leden zijn geen uitzondering als ze na de vakantie wat zijn aangekomen. Door hier als club slim op in te spelen, maak je het aantrekkelijker voor leden om lid te worden na de vakantie. Een mooi programma dat gericht is op de vakantiekilo’s kan (oud-) leden nét over de streep trekken om (opnieuw) lid te worden. Zorg dat het programma bekend wordt onder de leden en laat zien dat het programma bestaat.

‘Get Fit’ week

Thuis is afvallen, gezond eten of sporten nét wat lastiger dan in de fitnessclub. Een actieweek in de vorm van een ‘Get Fit’ week stimuleert simpelweg veel meer en geeft mensen een stok achter de deur. Brainstorm dus eens met het team hoe je een toffe actieweek op kunt zetten. Denk aan uitdagende challenges, lekkere recepten of extra begeleiding. Door ook oud-leden hieraan mee te laten doen, proeven ze weer de goede sfeer en de begeleiding van je club. Doe na deze ‘Get Fit’ week een aantrekkelijk aanbod dat ze (bijna) niet kunnen weigeren en win met deze toffe week weer leden terug.

Voor-en-na-foto’s

Als er íéts motiverend werkt, zijn het voor-en-na-foto’s van leden van de club. De transformatie die zij hebben doorgemaakt in de fitnessclub werkt aanstekelijk. Gedachtes zoals ‘als hij/zij dit kan, kan ik het ook’ passeren de revue en het dient als levend bewijs dat de programma’s in de club écht werken. Voeg eventueel ook foto’s toe van de tussentijdse momenten, zodat de progressie nog duidelijker te zien is. De resultaten tellen en social proof triggert altijd.

Organiseer een evenement op de club

Evenementen die net wat anders zijn dan de reguliere lessen doen het altijd goed. Sluit een bepaald goed doel aan bij de fitnessclub? Maak er een leuke spinningmarathon van waar iedereen aan mee kan doen. Vindt er een hardloopwedstrijd of triathlon plaats in de stad of het dorp van de fitnessclub? Speel erop in door trainingen aan te bieden in de aanloop naar het evenement toe. Of nog beter: organiseer zelf het hardloop- of triathlonevenement. Oud-leden zien weer wat er allemaal georganiseerd wordt, hoe gezellig het is én dat het goed verloopt, en dat helpt.

Maak het aantrekkelijk voor oud-leden

Oud-leden hebben eerder niet voor niets een abonnement afgesloten bij de fitnessclub. Je kunt daarom concluderen dat de club dus bij hen paste. De online lessen en de mogelijkheid om dit vanaf iedere plek te volgen – buiten de fitnessclub zelf – maakt het daarom lastiger om leden weer terug te winnen. Maak het daarom aantrekkelijk voor oud-leden, zodat het lid worden leuker en makkelijker wordt. Geef je iets extra’s weg? Kunnen ze een maand gratis sporten? Vervalt het inschrijfgeld? Bedenk ludieke acties en zorg dat de leden – als ze eenmaal weer eens een kijkje komen nemen – niet meer weg te slaan zijn.

Tijd voor actie

Er zijn genoeg manieren om (oud-)leden extra te motiveren, te begeleiden en te helpen. Kies een manier die aansluit bij jouw fitnessclub, draai met volle overtuiging je evenement of actie en zorg altijd voor een goede follow-up. Doe je dit met vertrouwen én vooral plezier? Dan komen die leden wel terug.

Wat wordt jouw eerste actie?

+31 (0)416 33 43 15