skip to Main Content

MEER AANBOD, MEER GROEI!

In een eerder gepubliceerd artikel over extra verdienmodellen voor fitnessclubs gaven we drie ideeën voor een online of extra aanbod om de inkomsten voor de club te verhogen. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om dit aan te pakken. Door de toevoeging van extra programma’s bijvoorbeeld. Benieuwd om wat voor soort programma’s dit gaat? Lees dan snel verder.

AANBOD AANPASSEN OP DE GENERATIE

Gen Z en Millennials vormen gemiddeld meer dan 80% van alle leden binnen de club. Genoeg reden om daar het aanbod óók (of vooral) op te richten dus. Toch hebben veel fitnessclubs moeite om jongere (potentiële) leden te betrekken bij de club, omdat er vaak wordt vastgehouden aan de ‘oude’ strategie. Het aanbod, samen met het groepslesrooster, staat hoogstwaarschijnlijk al jaren vast. Hoe blij een club ook mag zijn met trouwe leden en een sterk gevoel van community, het is onontkoombaar dat er bij het bieden van meer hulp, tijd en kennis ook een vergoeding tegenover staat. Deze doelgroepen hebben hier ook een extra bedrag voor over, omdat dit bijdraagt aan hun sportmotivatie. Sporten is namelijk geen ‘moeten’ meer, maar een onderdeel van hun lifestyle. Durf hierin dan ook eens verder en vrijer te denken en groei mee met je doelgroep.

We kennen de groepslessen zoals BODYPUMP en BODYBALANCE allemaal wel. Groepslessen met kenmerkende eigenschappen, opties voor beginners en gevorderden en zelf te kiezen op basis van jouw trainingsdoel of motivatie. Deze bekende en ‘standaard’ lessen staan vaak op het groepslesrooster en zijn daardoor voor alle leden toegankelijk. In drie maanden volgen leden de choreografie en na die periode volgt een nieuwe release. We zien dat de nieuwe generatie ook graag afwisseling zoekt in hun sportritme dan de ‘oudere’ generatie. Ook de typische loopband wordt door de nieuwe generatie veel overgeslagen. We zien dat leden, en dan met name Gen Z en de Millennials, sneller én op een andere manier resultaten willen behalen. Kortdurende programma’s gebaseerd op de trends van nu vormen daarom een ideale optie om dit te bereiken. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

TRAINEN MET EEN EINDDOEL: LES MILLS STRENGTH DEVELOPMENT

Eén voorbeeld is LES MILLS Strength Development, een trainingsprogramma van twaalf weken dat bestaat uit twaalf lessen van drie kwartier. Elke week volgen leden een nieuwe training, waarbij progressieve, gecontroleerde en functionele krachtoefeningen centraal staan met als doel om sterker, fitter én zelfverzekerder te worden. Het doel, samen met de duur van de workouts, zijn helder en haalbaar. Omdat je dit als een reeks trainingen volgt ontstaat er een commitment naar jezelf als lid én naar de club. Het individueel trainen in een groep wordt hierdoor ineens heel interessant, en werken met een einddoel in zicht nog motiverender. Buiten dit 12-weekse krachtprogramma zijn natuurlijk tal van voorbeelden te bedenken, in een andere vorm.

BODY & MIND PROGRAMMA’S

De behoefte en interesse naar body & mind lessen groeit ieder jaar weer. Steeds meer leden zijn in hun zoektocht naar een gezondere levensstyle ook opzoek naar ontspanning voor lichaam en geest, in plaats van alleen maar inspanning. Het is dan ook raadzaam om een gevarieerd aanbod te hebben in je rooster, zodat leden zoveel mogelijk onder jouw dak kunnen krijgen. Met de ontwikkeling of toevoeging van body & mind programma’s creeër je een mooie manier om leden te behouden. Bovendien is dit ook een toegankelijke manier om leden kennis te laten maken met (tot dan toe onbekende) lessen. Creëer bijvoorbeeld een yoga- of meditatieprogramma of voeg pilates toe. Op deze manier voldoe je aan de behoefte van leden en is het programma een mooie toevoeging aan het wekelijkse rooster.

SUMMER TRAINING VOOR LEDEN EN AANSTAANDE LEDEN

In de zomerperiode is het bij veel clubs qua clubbezoeken vaak een stuk rustiger dan in de rest van het jaar. Deze rustige periode biedt daarom juist mogelijkheden om met een kleine groep functioneel en effectief aan de slag te gaan. Niet in een groep van twintig personen, maar juist in kleine groepen waarin veel aandacht is voor de deelnemers. Een commitment van leden in een rustigere periode en daardoor een zekerheid voor de club. En het mooie is: dit is een ideale toevoeging voor leden en niet-leden. Allereerst haken leden die wel wat extra motivatie kunnen gebruiken in een zomerperiode vol barbecues en borrels graag aan. Voor speciale trainingspakketten kun je als club hiervoor ook een extra vergoeding vragen.

Een toegewijd (zomer)programma is net zo interessant voor niet-leden die op zoek zijn naar een nieuwe sportschool of juist vanwege teamsport stil liggen. In hetzelfde (tijdelijke) programma gaan ze aan de slag onder begeleiding, leren ze de fitnessclub kennen en werken ze aan hun doelen. Bovendien bestaat de kans, mits het traject bevalt natuurlijk, dat ze na het programma daadwerkelijk lid worden.

SMALL GROUP TRAINING

Periodieke trainingen zoals een ‘Summer Training’ kunnen natuurlijk ook in andere periodes plaatsvinden. Bekijk de dalweken of -maanden voor jouw club en lanceer in deze tijd een ludiek programma zoals één van de hierboven genoemde voorbeelden.

In een small group training krijgen leden meer aandacht dan in de groepslessen waar gemiddeld dertig leden aan meedoen. De variaties voor small group trainingen zijn eindeloos, waardoor je deze naar behoefte van de leden kunt samenstellen. Juist die persoonlijke aandacht helpt en motiveert enorm. Leden hebben daar echt wel een extraatje voor over.

VUL DE PROGRAMMA’S AAN

Ieder programma is natuurlijk ook aan te vullen met extra’s, zoals voedingsplannen, workshops of (online) coaching. Als je een bepaald onderwerp in een bepaalde periode uitlicht, zorgt dat voor een totaalplaatje waardoor leden sneller en beter resultaat behalen. En ook hier kun je als club een extra fee voor vragen.

WAAROM WERKT HET?

De inzet van programma’s zijn er allereerst om aan de behoefte van leden te voldoen en ze te helpen bij hun doelen. Doordat leden in een specifieke tijdspanne extra toegewijd en gemotiveerd zijn om hun doelen te behalen, levert het beter resultaat op. Bovendien vinden leden hierdoor eigenlijk alles wat ze nodig hebben bij één club, waardoor ze langer lid blijven en daarnaast wellicht nog andere leden aandragen.

Door slimmer met je eigen tijd en rooster om te gaan, help je niet alleen je (toekomstige) leden bij hun doel, maar wordt het voor de club ook financieel interessant. Naast de reguliere abonnementskosten is dit een stille inkomstenbron. Groepsprogramma’s zijn dus naast een sterk retentiemiddel, ook een effectieve manier als extra verdienmodel.

KOM JIJ IN ACTIE?

Ga bij de club eens na: waar ligt de behoefte, waar moet de focus op komen en wat voor invulling past daarbij? Rest jou nog één ding: in actie en het programma draaien. Past een programma toch wat minder goed bij de club? In de volgende blog brengen we een derde verdienmodel onder de aandacht. Daarover later meer.

+31 (0)416 33 43 15