skip to Main Content

KENNISBLOG: HET ELEMENT YOGA BINNEN BODYBALANCE  

Waar BODYBALANCE vroeger nog gezien werd als een spirituele les en meer ‘voor grijze-wollen-sokken-mensen’ is het nu niet meer weg te denken bij sportscholen en is de doelgroep meer gevarieerd dan ooit! Ook yogascholen en -studio’s zijn er meer dan ooit. Jackie Mills startte in 1980 met de ontwikkeling van een yogales die toegankelijk was voor iedereen. Zeventien jaar later was het zover: het BODYBALANCE programma was tot stand gekomen. Het programma bestond – en bestaat nog steeds- uit 3 elementen: yoga, pilates en Tai Chi en is toegankelijker dan ooit! Deze elementen komen elke release terug, in soms een aangepaste vorm om dit meer binnen groepsfitness te laten passen. In dit artikel nemen we je iets dieper mee in het in het eerste en grootse element: yoga.

We kunnen het niet ontkennen, ons leven is drukker dan ooit. We worden continu gebombardeerd door prikkels van de buitenwereld. Geen wonder dat yoga flink aan populariteit gewonnen heeft. Aangezien yoga een belangrijk onderdeel vormt van BODYBALANCE leggen we graag uit wat yoga nu eigenlijk is. Het is namelijk veel meer dan in kleermakerszit en ‘ahm’ zoemen, zoals ‘vroeger’ nog weleens gedacht werd.

DE GESCHIEDENIS VAN YOGA

De geschiedenis van yoga gaat terug tot meer dan 5.000 jaar geleden in India. Inmiddels wordt yoga over de hele wereld beoefend. Het woord yoga betekent letterlijk ‘verenigen’ of ‘verbinden’. Het heeft betrekking op de verbinding tussen lichaam, geest en ziel en richt zich op ademhaling, flexibiliteit en in sommige vormen kracht. Er zijn veel verschillende soorten yoga, variërend van ontspannend en meditatief tot intens en fysiek uitdagend. Officieel staat de teller op 19 als het gaat om verschillende vormen van yoga. Enkele bekende vormen zijn Hatha yoga, Vinyasa yoga, Power yoga en Yin yoga.

De vijf basisprincipes van yoga bestaan uit:

 • De juiste oefening (Āsana)
 • De juiste ademhaling (Prāṇāyāma)
 • De juiste ontspanning (Śavāsana )
 • De juiste voeding (vegetarisch)
 • Positief denken en mediteren (Vedānta & Dhyāna)

In yogalessen zoals je ze in de sportschool volgt, zullen de meeste lessen gericht zijn op de eerste drie basisprincipes en dit zul je ook herkennen binnen de BODYBALANCE.

DE VOORDELEN VAN YOGA

Waar vroeger nog gedacht werd dat de uiteenlopende voordelen van yoga wel meevielen, zijn er inmiddels veel onderzoeken gedaan die het tegenovergestelde bewijzen. Wetenschappelijk is dus daadwerkelijk aangetoond dat yoga ontzettend veel positieve invloed heeft op de mens. Maar, verwacht geen wonderen of een quick fix. Het is niet zo dat na één lesje yoga of BODYBALANCE de lenigheid is verbeterd of de gevoelens van druk en stress compleet zijn verdwenen. Net als andere groepslessen binnen de sportschool is het goed om het even de tijd te geven om te zien of het iets voor je is, zeker met alle verschillende vormen die er zijn. En met de tijd geven, bedoelen we ook geen vier keer. Yoga beoefenen kan namelijk ook best confronterend zijn, omdat je erachter komt dat je hoofd niet stilstaat of dat je de minst flexibele persoon in de les bent. Het is niet erg, omarm en accepteer het. Iedere yogi is ergens gestart! Spreek met jezelf een doel af en houdt dit vol, geef niet op en na een tijdje ga je dan toch echt vanzelf van de onderstaande voordelen genieten.

 • Yoga vermindert stress – Yoga kan helpen om stress te verminderen, doordat je je geest traint om te kalmeren. Door dit vaak genoeg te doen, ben je hier ook in je ‘normale leven’ buiten de lessen toe in staat. De combinatie van lichaamsbeweging, ademhalingsoefeningen en meditatie kan je helpen om je meer ontspannen te voelen. Vaak worden yoga en meditatie ook met elkaar gecombineerd.
 • Yoga verbetert de flexibiliteit – Yoga is een fijne manier om je flexibiliteit te verbeteren. De verschillende yogahoudingen helpen je om je spieren te strekken en je gewrichten te ‘openen’, waardoor je lichaam soepeler en leniger wordt. Weet ook dat het bij yoga niet draait om de meest lenige persoon van de les te zijn. Iedereen doet mee op zijn of haar niveau en leniger betekent absoluut niet per definitie ook beter. Bij bepaalde vormen van yoga ligt de focus op het soepeler maken van bindweefsel. Het profijt hiervan merk je weer in je dagelijks leven.
 • Yoga versterkt de spieren – Bepaalde vormen van yoga, zoals power yoga of vinyasa yoga zijn gericht op de versteviging en versterking van de spieren. De verschillende houdingen en poses zijn in deze vorm meer gericht op het lichaam dan op de geest. Dit is terug te zien in de krachtige oefeningen. En als je denkt dat je van yoga geen spierpijn kunt krijgen, dan heb je het mis. Volg dan maar eens een lesje Power- of Vinyasa yoga.
 • Yoga bevordert een betere houding – Zitten is het nieuwe roken, wordt weleens gekscherend gezegd. Het vele, passieve zitten is natuurlijk niet bevorderlijk voor ons lichaam. Het beoefenen van yoga is daarom een goede manier om je houding te verbeteren. De verschillende poses en houdingen kunnen helpen om je rug te meer te rechten, je nek en schouders te ontspannen en je lichaam ‘uit’ de zithouding te krijgen.
 • Yoga verbetert de ademhaling – Een belangrijk onderdeel van yoga zijn de ademhalingsoefeningen. Dit staat in iedere les, hoe actief de vorm ook is, centraal. Een diepe en volledige ademhaling vormt een brug tussen lichaam en geest, waardoor meer ontspanning en meer bloedcirculatie plaatsvindt. Meer focus op gecontroleerde en rustige ademhaling is overigens altijd goed, niet alleen in de yoga lessen.
 • Yoga bevordert een rustgevende slaap – Ben je een slechte slaper en kom je moeilijk in slaap, of word je vaak wakker? Dan is een lesje yoga 100% aan te raden. Yoga verbetert namelijk in letterlijk bijna alle gevallen de slaap. Een fijne, afsluitende yogales aan het einde van de dag, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken kunnen je helpen om je hoofd rustiger te krijgen na een lange dag vol prikkels. Zodra dit lukt, is de kans op een diepe slaap vele malen groter. En dat is natuurlijk veel waard.

EEN HOLISTISCHE MANIER VAN TRAINEN

Yoga gaat dus veel verder dan enkel ontspannen. Het is een holistische manier van trainen die op bijna letterlijk alle fronten in je leven een positieve invloed heeft.

Het programma BODYBALANCE van Les Mills, waarin yoga een onderdeel is, is niet voor niets één van de meest populaire yoga programma’s ter wereld. Bovendien is de lancering inmiddels al bij de 100e release. In maar liefst 10.000 sportscholen en studio’s en in meer dan 100 landen wordt BODYBALANCE beoefend. Miljoenen mensen hebben toegang tot de lessen en nog belangrijker: tot de fysieke, mentale en emotionele transformaties die het met zich meebrengt.

+31 (0)416 33 43 15