skip to Main Content

Start op tijd met je jaarplan voor 2023

2023 klinkt voor velen misschien nog ver weg, maar één keer knipperen met je ogen en je staat op 31 december alweer af te tellen tot het nieuwe jaar. De tijd gaat dus sneller dan je denkt. Begin daarom op tijd aan je jaarplan, zodat 2023 nóg succesvoller wordt dan afgelopen jaar. Waarom een jaarplan belangrijk is, welke essentiële onderdelen niet mogen ontbreken en waarom marketing doorslaggevend kan zijn, lees je in dit artikel.

Waarom is een jaarplan maken zo belangrijk?

Bij een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. Hoewel het natuurlijk het allerbeste is om het hele jaar door te sporten en gezond bezig te zijn, zien we bij veel fitnessclubs een grote instroom na 1 januari. Toch zien we ook dat hier niet altijd even goed op ingespeeld wordt, terwijl je juist deze piekmomenten zo goed mogelijk wil benutten. Naast januari is september – net na de zomer – ook een piekmoment. Daar wil je als club van profiteren, toch? Dat kan gelukkig met een duidelijk jaarplan.

Met een jaarplan geef je namelijk aandacht aan alle activiteiten binnen de club en stel je doelen op. Door deze overzichtelijk en helder te formuleren, wordt het makkelijker om deze doelen te behalen.

Zonder jaarplan – en dus zonder doelen – heb je als fitnessclub eigenlijk geen idee waar je nu maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks mee bezig bent. De opgestelde doelen zijn daarom naast motiverend, ook heel effectief en efficiënt. Weet wel: een jaarplan opstellen kost tijd en is niet in één middagje gepiept. Bovendien ben je niet klaar zodra het jaarplan klaar is. Dan begint het eigenlijk pas. Het monitoren van alle doelen is minstens zo belangrijk. Gelukkig levert het je aan het einde van het jaar – als je het goed doet – veel meer op.

Welke onderdelen mogen niet ontbreken in een jaarplan?

Een jaarplan begint natuurlijk altijd met de missie en de visie van de club. Is deze niet veranderd ten opzichte van vorig jaar? Dan neem je dit gewoon over. Hierop aansluitend is het belangrijk om de doelgroep te omschrijven. Denk na over de vraag waarom (potentiële) leden voor jouw club moet kiezen. Het kan helpend zijn om de ‘buyer persona’s’ te omschrijven, oftewel: jouw ideale klant. Durf hierin onderscheidend te zijn. Het klinkt voor de hand liggend om de ideale klant te beschrijven, maar het wordt nog maar al te vaak overgeslagen.

Financiën: misschien niet het meest sexy onderdeel van het jaarplan, maar wél belangrijk. In de winst- en verliesrekening mogen inkomsten, uitgaven en afschrijvingen niet ontbreken. Samen geven deze onderdelen een helder inzicht in het financiële plaatje. Met de financiën hangen ook de KPI’s – de succesindicatoren – samen. Wat levert het meeste op? Hoe lang wordt de club gemiddeld bezocht? Welke abonnementen worden het meest afgenomen? Ook hier geldt: zonder data en inzicht ben je nergens.

Stel doelen per onderdeel

Ga na uit welke onderdelen de club bestaat, zoals bijvoorbeeld groepstraining en personal training. Wat zijn de doelen per onderdeel? X aantal nieuwe deelnemers, x aantal lessen per week, x aantal nieuwe deelnemers in de les? Neem dit mee.

Ook is een (eventueel vernieuwd) lesrooster belangrijk. Zorg dat het lesrooster logisch is opgebouwd door kernprogramma’s, speciale programma’s en service programma’s te combineren. Hierbij is het belangrijk om dit te baseren op de doelgroep. Naast de juiste indeling van het rooster is de visuele opmaak ook belangrijk, evenals het rooster van het personeel.

Over personeel gesproken: veel clubs hebben wellicht last van een hoger verloop dan voorgaande jaren. Denk dus extra goed na over een werving- en selectieplan en koester je huidige personeel.

Marketing is key voor het grotere geheel

Zoals je hierboven al las begint het jaarplan pas écht bij het monitoren en bij de juiste marketing. Met de marketing on point speel je nóg beter in op piekmomenten, op de juiste doelgroep en bij bepaalde evenementen.

Door in je jaarplan direct marketingdoelen op te stellen zorg je ervoor dat dit vaste onderdelen worden van komend jaar. Doe je dit niet? Dan zijn dit gemiste kansen en ben je te laat als je het ‘tussendoor’ wil regelen. Denk daarbij aan:

  • Salesacties bepalen
  • Evenementenplanning
  • Lanceringen
  • Open dagen

Maar marketing is meer dan dat. Met de juiste marketing zorg je dat álles klopt. Niet alleen alle marketinguitingen, maar ook de juiste look & feel van de club. Het gaat om het grotere geheel. Focus ook niet alleen op nieuwe leden binnenhalen, maar geef ook aandacht aan de huidige leden. Zorg dat ze graag komen sporten. Nieuwe acties, leuke challenges en toffe evenementen dragen daaraan bij.

Aan de slag

Profiteer van deze reminder: een jaarplan en goede marketing mogen niet ontbreken als je serieus aan de slag wil met de doelen voor 2023. Dus start hier vandaag nog mee.

Wil je meer weten of kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van het jaarplan en de bijbehorende marketing? Neem dan contact op met ons Club Performance Team via clubperformance@hddgroup.com. Wij sturen je graag een template van het jaarplan toe.

+31 (0)416 33 43 15