skip to Main Content

Waarom challenges zo populair zijn én resultaten opleveren

Challenges organiseren kost veel tijd en moeite, dat is een feit. Tegelijkertijd levert het je als club veel mooie dingen op. Waarom werken challenges zo goed? Hoe komt het dat challenges druk bezocht worden en hoe zorgt het voor zulke mooie resultaten? In dit artikel lees je antwoord op die vragen, introduceren we drie challenges die leuk zijn voor jouw club en ontvang je tips die tot een nog groter succes van jouw challenge leiden.

Verhoogde betrokkenheid van leden
Gaan de leden enkel in en uit voor een sportsessie en meer niet? Dan is een challenge organiseren ongetwijfeld een goede zet. Met een algemene challenge waar iedereen aan mee kan doen, worden leden meer geprikkeld. Het is immers weer wat nieuws. Leden zijn op die manier geneigd om langer lid te blijven. En dat is wat je wil als fitnessclub toch? Het behoud van leden is minstens zo belangrijk als nieuwe leden aantrekken. Met enthousiaste leden volgen nieuwe leden door mond-tot-mond reclame vaak vanzelf.

Meer motivatie
Zodra de motivatie bij leden vermindert, wordt de kans op een opzegging van het abonnement groter. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Met toffe challenges vergroot je de motivatie juist, omdat evenementen of challenges zorgen voor een enorme motivatieboost. Het is weer eens wat anders dan het ‘reguliere sporten’ met nieuwe doelen, meer contact met andere leden en meer fun.

Een écht community gevoel
Vaak komen leden alleen sporten. Dat is helemaal prima natuurlijk, want daar kiezen leden bewust voor. Toch is het creëren van een community gevoel wel een groot pluspunt van een club, omdat leden hierdoor nét wat sneller over de streep getrokken worden om de club binnen te stappen. Met challenges wordt dit community gevoel alleen maar groter en groter, omdat het niet draait om de individuele sporter. Met een wedstrijdelement in de challenges zoeken leden elkaar nog meer op, waardoor er een wij-gevoel ontstaat. Oftewel: een community gevoel.

3 challenges om te organiseren

Iedere fitnessclub – en dus de doelgroep – is anders. Neem dit dus mee bij het organiseren van de verschillende challenges en kijk wat past van de club.

Organiseer een hardloopwedstrijd
Is de fanclub van cardio groot bij jouw club? Organiseer dan een hardloopwedstrijd met diverse afstanden. Door ook gezamenlijke trainingen te organiseren, vergroot je automatisch de betrokkenheid, de motivatie en het community gevoel in de aanloop van het evenement. Samen de trainingen voorbereiden en samen de finish over komen, doet écht wat met leden.

Challenge voor de meeste bezoekers
Het klinkt simpel, maar het werkt écht: een fitness challenge opzetten voor de meeste groepslessen per week of per maand. Richt dit zelf in naar keuze. Wil je de hele maand een challenge opzetten voor een specifieke groepsles of kies je per week een aparte challenge voor een groepsles uit?

Persoonlijk doel bepalen
Waar een hardloopevenement of een groepsles een specifieke doelgroep aantrekt, sluit dit juist aan bij iedereen. Bij deze challenge organiseert ieder lid een persoonlijk doel. Dat kan vanalles zijn: aantal stappen per dag, maximum kilo deadliften of het volgen van een x aantal groepslessen. Iedereen doet mee op zijn of haar niveau. Dat maakt deze challenge zo leuk. Laat iedereen het doel op een scorebord schrijven en blijf dit monitoren. Reken maar op een druk bezochte club.

Tips voor een geslaagde challenge

Het is zonde om een challenge last minute te organiseren, want met een goed georganiseerde challenge bereik je echt resultaten. Met onderstaande tips zorg je voor een nóg beter resultaat.

Monitor de voortgang
Challenges die niet gemeten worden, leveren weinig op. Bepaal daarom altijd de start, de voortgang en het eindresultaat, zodat leden inzicht krijgen. Dit zorgt voor meer intrinsieke motivatie, omdat leden niet achter willen blijven op hun eigen doelen. Het monitoren van resultaten kan via een scorebord of een (eigen) app. Openbare voortgang geeft ook vaak een extra duwtje in de rug.

Voeg altijd een fun-factor toe
Uiteindelijk draait sport niet alleen om resultaten behalen, maar ook om plezier. Een funfactor en gezelligheid bij challenges is daarom belangrijk. Zorg ook dat de challenges toegankelijk zijn. Juist de ‘onzichtbare’ leden wil je bereiken met de challenges, omdat deze leden eerder geneigd zijn om af te haken.

Beloon de leden
Hoe jong of oud leden ook zijn: een prijs verbinden aan resultaten werkt extra motiverend. Je kunt je voorstellen dat leden blij worden van een maand gratis sporten bijvoorbeeld. Bij het behalen van persoonlijke doelen kun je weer denken aan kleinere prijzen.

Zet social media in
Social media is niet meer weg te denken uit ons leven. Promoot daarom de challenges via verschillende social media platforms, zodat leden hier zichtbaar aan deel kunnen nemen. Hiermee vergroot je het bereikbaar van de challenges of evenementen. Taggen leden de fitnessclub in stories of berichten? Deel ook dit weer voor online bereik- en zichtbaarheid.

Start jouw challenge
Helemaal gemotiveerd om een nieuwe challenge te organiseren? Start dan het vierde kwartaal met een ijzersterk evenement. Veel plezier!

+31 (0)416 33 43 15