skip to Main Content

WAAROM HET TIJD IS OM JOUW GROEPSLESINSTRUCTEURS GOED – OF BETER- TE BELONEN

Bijna iedere club heeft er wel eens moeite mee: goede instructeurs behouden én enthousiaste instructeurs werven. Zeker in de huidige arbeidsmarkt en vooral de arbeidskrapte. Toch is één ding zeker: de beloning van instructeurs hangt hier altijd mee samen. In dit artikel lees je waarom het tijd is om de verdiensten wat beter te bekijken, want ook jij weet: goede instructeurs zijn goud waard. Het zou daarom zonde zijn om hen om financiële redenen kwijt te raken. 

Wees zuinig op instructeurs

Dat een instructeur meer is dan iemand die ‘zomaar’ een groepsles geeft, is voor de meeste clubs wel duidelijk. Instructeurs houden clubs draaiende. Staat er een motiverende, enthousiaste en stabiele instructeur voor de groep waar leden op kunnen bouwen? Reken er maar op dat deze lessen populair worden en blijven. Instructeurs kunnen de lessen dus écht maken of breken. Indirect heeft dit dus absoluut effect op het ledenbehoud van de club. Wees je hier als club dus bewust van, wees zuinig op instructeurs en laat dit ook blijken. Niet alleen met complimenten en meer groepslesuren, maar ook qua verdiensten.

Het mooie hiervan? Dat je de verdiensten als club zelf kunt bepalen. Er is niemand die je tegenhoudt.

Verdiensten bij nieuwe instructeurs

Er kan een verschil zitten tussen instructeurs die 100% voor de sportwereld werken en instructeurs die lessen geven, puur omdat ze het leuk vinden en dit als extraatje in de avonduren doen. Hoe dan ook, groeplessen geven in tegenwoordig een serieuze (bij)baan geworden. De tijd dat instructeurs les komen geven voor een gratis sportabonnement is wel voorbij. Betaal je instructeurs dus simpelweg voor wat ze waard zijn. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, terwijl instructeurs een gouden rol vervullen in de club, is echt niet meer van deze tijd.

Natuurlijk zit er een verschil tussen jonge, onervaren instructeurs en ‘oude rotten in het vak’ met internationale licenties, meer kennis en jarenlange ervaring. Dit mag dus ook prima terugkomen in het salaris. Maar blijf hier wel naar kijken en laat dit loon meegroeien met de rest van het personeel, de inflatie of juist het succes van de club.

Het gemiddelde uurtarief van freelance instructeurs

Uit een surveyonderzoek dat uitgezet is onder instructeurs in Nederland blijkt dat het gemiddelde uurloon van groepslesinstructeurs niet echt hoog ligt. Het gemiddelde uurtarief voor zzp-instructeurs van groepslessen lag in 2018 op €23,26.

Het gemiddelde uurtarief is exclusief voorbereiding, zonder reiskosten en de inkomstenbelasting die er nog af gaat. Ongeacht wat de motivatie is van de instructeur om groepslessen te geven, kunnen we zeggen dat dit niet bepaald hoog is. Zeker als je nagaat dat instructeurs een groep van ongeveer 30 personen staan te coachen. Dan draag je een behoorlijke verantwoordelijkheid met je mee. Personal trainers daarentegen verdienen vaak het driedubbele. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat maar liefst 31,8% zelfs minder dan €15 per uur betaald krijgt. Tegenwoordig zijn we inmiddels vijf jaar verder natuurlijk, maar toch, het is niet veel.

Durf als club daarom eens kritisch te kijken naar de verdiensten en stel jezelf de vraag: is de balans niet een klein beetje weg?

Beloon instructeurs bij lang dienstverband

Je hebt van die instructeurs (of andere personeelsleden) die bij het interieur horen en niet weg te denken zijn uit de club. Díé instructeurs zijn nóg meer goud waard. Als die collega’s wegvallen, is de club niet meer wat het was. Dat wil je dus koste wat kost voorkomen, toch?

Allereerst is het daarom belangrijk dat het voor deze instructeurs leuk blijft om voor de club te werken. Dit loopt uiteen van fijn en functioneel materiaal, een goed werkende geluidsinstallatie, een mooie groepsleszaal of een fijne groep leden en collega’s. Daarnaast is ook – het zal niet als een verrassing komen – beloning een belangrijke component. Als instructeurs al jaren tegen een financieel plafond zitten, omdat de club niet mee wil denken in salarisverhoging, kán dat na een tijdje een reden zijn om verder te zoeken. Zeker in deze tijd, waar de banen voor het oprapen liggen en ook de verdiensten zeer welkom zijn.

Vervolgens worden er weer allerlei (betaalde) campagnes opgetuigd en vacatures uitgezet voor nieuwe instructeurs én volgt er weer inwerktijd. Reken maar uit wat dat kost.

Bekijk het op de lange termijn

Investeren in je groepslesinstructeurs is investeren op de lange termijn. Een goed, stabiel team is niet vanzelfsprekend, dus wees daar zuinig op. Oók als dat financieel net wat anders uitvalt dan gepland. Een stabiele bezetting is veel waard. Vaak is salarisverhoging op de lange termijn goedkoper dan iemand laten lopen.

Daarom aan jou de vraag: hoe zit het met jouw (financiële situatie van de) instructeurs op de club?

+31 (0)416 33 43 15