In de eerder gepubliceerde artikelen gaven we drie ideeën voor een online of extra aanbod…
KENNISBLOG: HET ELEMENT TAI CHI BINNEN BODYBALANCE
Alles wat jij wil weten over Tai Chi als onderdeel van BODYBALANCE
Eerder publiceerden we twee artikelen die gingen over twee van de drie onderdelen van BODYBALANCE, namelijk yoga en Pilates. Naast deze twee elementen bestaat een les BODYBALANCE ook nog uit Tai Chi, het onderdeel wat voor je gevoel misschien het verste van je weg staat. Terwijl dit vaker terugkomt en je dit al vaker toepast dan je denkt! Daarom vertellen we je graag meer over deze oorspronkelijke vechtkunst, die nu vooral beoefend wordt als beweegkunst en door de verwevenheid met de Taoïstische filosofie, nog wel het meest bekend is door het Yin Yang symbool. Kennismaken met Tai Chi kan best een stap zijn als je deze manier van bewegen niet kent en de keren dat je het zag waarschijnlijk dacht: dit is niks voor mij. BODYBALANCE is daarom een toegankelijke manier om de sport te leren kennen, omdat Tai Chi altijd als onderdeel terugkomt in de les en verweven zit in meer oefeningen dan je denkt.
DE GESCHIEDENIS VAN TAI CHI
Tai Chi vindt haar oorsprong in de 17e eeuw in China en is een eeuwenoude vorm van bewegen. De naam van Chang San Feng, een taoïstische priester, wordt gekoppeld aan de oorsprong van Tai Chi. Het verhaal gaat dat hij geïntrigeerd raakte door een visioen met een kraanvogel en een slang die samen met elkaar in gevecht waren. De harmonieuze manier van bewegen van dieren, en dan met name de terugtrekkende slang in het gevecht, inspireerde Chang San Feng om niet alleen spierkracht te gebruiken in de gevechten. Dit gebruikte hij vervolgens als basisprincipes voor de uiteindelijke sport. In de beginjaren diende het vooral als vechtkunst, maar dat is het al lang niet meer. Het is juist getransformeerd naar een vorm van mindful bewegen in een vorm van meditatieve oefeningen, waarbij continu aandacht is en moet zijn voor interne energie: qi. Het symbool voor Tai Chi is het welbekende zwart/witte Yin Yang symbool, wat de belichaming is van de evenwichtige energie: chi-energie. Het is een symbool dat de onontkoombaar met elkaar verweven dualiteit van alle dingen in de natuur weerspiegelt, een gemeenschappelijk thema in het taoïsme.
ONTWIKKELING TAI CHI
Sinds het ontstaan van Tai Chi zijn er verschillende stijlen ontwikkeld. Kenmerkend voor alle stijlen zijn de focus op balans, de stroming van energie en het in evenwicht brengen in het lichaam en innerlijke rust, balans en kracht. Iedere stijl van Tai Chi richt zich weer op een ander onderdeel of voordeel. Omdat mindfulness, rust en persoonlijke ontwikkeling voor veel mensen prioriteit heeft gekregen, is ook deze vorm van bewegen populairder geworden. En waar voorheen een heuse Tai Chi les gevolgd moest worden, zie je dit tegenwoordig vaker terug in korte workshops, verwerkt in lessen, of in korte video’s waardoor je het simpelweg ook thuis kunt uitoefenen.
TAI CHI ALS INNERLIJKE MASSAGE
De oefeningen en bewegingen van Tai Chi zijn continu en soepel en leggen de nadruk op buigzaamheid en lenigheid versus hardheid en kracht. Als je dit bekijkt met de andere elementen binnen BODYBALANCE zie je ineens waarom de combinatie van deze 3 zo geweldig op elkaar aansluiten. Bij yoga heb je natuurlijk ook meer actievere vormen gericht op kracht, rustigere vormen gericht op het soepel krijgen van het bindweefsel of een combinatie daarvan. En waar het onderdeel Pilates zicht richt op functionele kracht in de core, heeft Tai Chi dat eigenlijk helemaal niet. Tai Chi richt zich veel meer op een mentaal op een fit leven en wordt ook wel gezien als een bewegende meditatie. En van meditatie kennen we inmiddels de voordelen wel: vermindering van stress, een rustige geest en een ontspannen mind.
Daarnaast hebben de vloeiende en rustigere bewegingen een positief effect op een goede coördinatie van het lichaam en een goed evenwicht. Om deze reden is Tai Chi ook geschikt voor de oudere generatie. Een bijkomend voordeel voor ouderen is dat het regelmatig volgen van een Tai Chi lesje het risico op vallen vermindert. Leuk weetje: kijk in China vooral niet raar op als je groepen ouderen buiten op straat ziet bewegen. Grote kans dat ze Tai Chi beoefenen.
TAI CHI ALS ONDERDEEL VAN BODYBALANCE
Het beeld over Tai Chi kan zijn dat het te ‘zweverig’ is, of meer voor mensen met een liefde voor Oostere vechtkunst. Maar niks is minder waar, en voor ‘kamp zweverig’ is BODYBALANCE een perfecte manier om tóch op een laagdrempelige kennis te maken met Tai Chi. In de BODYBALANCE les is Tai Chi namelijk verweven in meerdere dynamische oefeningen. Dit maakt BODYBALANCE in eerste instantie toegankelijker dan een volledige Tai Chi les als je nog niet bekend bent met de Chinese beweegkunst. Op deze manier wordt echt ervaren dat bewegen ook op een andere manier kan dan de ‘standaardlessen’.
Het programma BODYBALANCE van Les Mills is dus niet voor niets één van de meest populaire Body & Mind programma’s ter wereld. Inmiddels zijn er bijna 100 releases verschenen. In maar liefst 10.000 sportscholen en studio’s en in meer dan 100 landen wordt BODYBALANCE gegeven. Miljoenen mensen ter wereld hebben toegang tot deze lessen en nog belangrijker: tot de fysieke, mentale en emotionele transformaties die het met zich meebrengt. Als dát nu niet aantrekkelijk klinkt, weten wij het ook niet meer. Succes!